Povratak

Ozljede kože i pernih folikula prilikom mitarenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam engleskog standarda starog godinu dana, koji nakon nekoliko mjeseci i prvog mitarenja nije mogao letjeti 2 mjeseca. To nam je odmah bilo čudno. Nakon što mu je naraslo perje i kada je počeo letjeti vidjela sam, kada bi raširio krila, da mu je kod ramene kosti korijen pera bio krvav. Nedavno sam na tom mjestu primjetila malu izraslinu, koja je sve veća, odnosno šira. Sad je široka blizu 1cm i izgleda kao nakupina kože. Molim Vas, pomozite! Hvala, Anamarija

O: Koža ptica je puno tanja od kože sisavaca, te ne sadrži lojne ni znojne žlijezde. Vrlo je nježna i pomična pa se lako ozljeđuje.

Koža je u pravilu nepigmentirana, osim u onih ptica koje se hrane hranom bogatom karotenoidima i ksantofilom (žuto-narančasta boja).


Crvenkasto-zelenkasto obojenje nalazimo kod potkožnih hematoma.


Perje u ptica, kao i krzno u sisavaca, dobar je indikator zdravlja životinje. U tom smislu, lomljivo i suho perje indikator je nepovoljnih mikroklimatskih uvjeta (previsoka temperatura i/ili preniska vlažnost zraka prostorije).


Slabo perje uz deskvamaciju epiderme - perutanje, upućuje na deficit vitamina (avitaminoza A), minerala, bjelančevina ili samo pojedinih aminokiselina.


Prilikom mitarenja, koje je vrlo stresno razdoblje za pticu, potrebno je davati kvalitetnu hranu bogatu bjelančevinama, napose aminokiselinama lizinom i metioninom, vitaminima i mineralima, jer će u suprotnom to razdoblje potrajati duže, a ptici će pasti imunitet. U tom periodu ptici treba omogućiti i kupaonicu sa svježom vodom za kupanje, te sklonište da bi se osjećala sigurnije.


Prilikom mitarenja ptica ne može letjeti, jer postupno izmjenjuje perje, a svako pero ima svoju funkciju prilikom letenja. Prilikom izmjene perja mogu se desiti i mehaničke ozljede kože i pernih folikula.


Ponekad pero ne može samo ispasti pa ga ptica sama pokušava iščupati; ili pak ne može izrasti pa dođe do upalnog procesa u pernom folikulu, koji - ako se ne liječi - može početi bujati u smislu "divljeg mesa".


Opširnije o izraslinama na koži tigrica je pisala kolegica dr. Vrhovac-Uzur ovdje.


U svakom slučaju, savjetujem Vam da odvedete pticu na pregled u veterinarsku ambulantu ili na Veterinarski fakultet u Ambulantu za ptice, gdje će Vam na temelju pregleda izrasline dati dijagnozu i adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr