Povratak

Ozljeđena noga australske zebice / Prilagodba životnih uvjeta zebice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k
:
.,

Odgovara: Martina Kuzmanić, dr. vet. med., Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Molila bih Vas za pomoć oko ozljede nogice ženke australske zebice. Primjetila sam da zebica pretjerano maše krilima kako bi održala ravnotežu jer jer joj je jedna nogica ozlijeđena i oslanja se na zdravu nogu. Ne mogu je pregledati kako treba jer je previže živa. Izleti mi iz ruku, a onda ne može sletjeti zbog ozljeđene nogice i izvrne se na leđa. Isto je i u krletci, bojim se da će se još više ozlijediti ili da ću je ja ozljediti još više. Ne može stajati na prečkama kako  treba, pa ni jesti ni piti vodu-ponekad uspije. Stavila sam joj na dno i hranu i vodu, moram li maknuti prečke iz krletke? U istoj krletci je još jedan mužjak koji je jako voli i tužan je bez nje. Ako ću joj morati fiksirati nogicu, to mi se čini nemogućim. Može li uganuta nogica (ili slomljena?) sama zarasti kako treba bez da je fiksiram? Hvala. Milena

O:
Vrlo dobro ste zaključili, da morate ukloniti sve prečkice iz krletke, a posudice (plitke) sa vodom i hranom postavili na dno krletke. Zdravom mužjaku to neće smetati, dapače, on će se prilagoditi. Također poželjno je na dno postaviti i gnijezdo kako bi par nastavio normalno živjeti.



Za vrijeme oporavka, zebicama treba davati ljekovito bilje (Vitakraft), gritt ili mljevene školjke i kvalitetnu mješavinu sjemenja za egzote. Kako i da li će ozljeđena nogica zarasti, a zebica prilagoditi novonastalom problemu i uskoro sletjeti i stajati na prečkicama, vrlo je teško odrediti i dijagnozirati.
Iz iskustva, vjerovatno je da će to biti moguće, ali se mogu javiti i naknadne komplikacije (upala zglobova i prstića na nogicama). Probajte ozljeđenu nogicu mazati antibiotskom kremom za oči ili biljnom masti (nevenovom), uljem gospine trave, ali u malim količinama i to 2-3 puta tjedno, kako bi što manje uznemirili zebicu zbog hvatanja rukom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr