Povratak

Papiga kozica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me, ako bi mi mogli nešto reći o papigi kozici Papiigi da li može naučiti pričati i koliko dobro? Hvala, Filip

O: Ove su papige pogodne za držanje u paru kao ukrasne ptice. Izvrsni su ljubimci za male obitelji i samce.

Treba ih smjestiti u prostrane krletke u kojoj mogu letjeti. Na dnu krletke obavezan im je bijeli mineralni pijesak u kojem se kupaju. Razne mirisne vrste pijeska kod njih treba izbjegavati.

Vesele su i zanimljive papige te su cijeli dan u pokretu i izvode akrobacije.

Ne mogu naučiti govoriti ili fućkati, ali se s vremenom pripitome i ne boje se ukućana, dok nepoznati ljudi kod njih uvijek izazivaju nevjericu i strah.

Tjekom toplog vremena treba ih iznositi u vrt ili na balkon jer im svježi zrak odgovara. Nikada n esmiju biti izravno izložene sunčanim zrakama. Kao i sve druge papige, treba ih čuvati propuha. Tijekom hladnijeg vremena trebaju boraviti u zagrijanim prostorijama, iako nisu pretjerano osjetljive na hladnoću.

Prehrana se sastoji od mješavine za male papige, uz dodatak suncokreta u zasebnoj zdjelici. Veliki su ljubitelji voća i povrća, a zelenje im je neophodno svaki dan. Povremeno im treba davati kuhana jaja ili suhi kruh namočen u mlijeko.

Dodatne informacije o ovim ptičicama možete pročitati u tekstu kolegice Ines Buljan, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr