Povratak

Papiga kozica (Cyanoramphus Novaezelandiae)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Bila sam u uzgjivačnici kućnih ljubimaca dopala mi se ptica jarko žute boje, srednje veličine - zove se kozica. Željela bih da saznam nešto više o njoj. Adela

O: Papiga kozica ili Cyanoramphus Novaezelandiae  veličine je oko 27 cm i težine 50-113 g.

Zelene je boje sa crvenim perjem na vrhu glave i iza očiju. Na trupu ispod svakog krila imaju također malo crveno područje, donja strana krila je sivo-plava, a trbuh žutozeleni.

Obično živi u paru ili u manjim grupama. Vrlo je miroljubiva papiga i može biti u suživotu s ostalim papigama.

Porijeklom je sa Novog Zelanda i u prirodi se nalazi još sedam njenih podvrsta.

Dobila je svoje ime po zanimljivom glasanju koje podsjeća na meketanje koze. To je zdepasta papiga, ali vrlo živahna i aktivna te se obožava kupati. Stalno je u pokretu pa zahtjeva vrlo veliki prostor za držanje.

Vrlo se lako razmnožava i jako dobro othranjuje mlade, čak i ako podmetnemo mlade ili jaja drugih vrsta papiga, pa čak i mnogo većih od svoje vrste. Zbog te osobine češće ju drže uzgajivači drugih vrsta papiga, nego što se drži kao kućni ljubimac. Nese 3-10 jaja na kojima sjedi 18-21 dan.

U prirodi se hrani sjemenkama, lišćem, pupoljcima, cvijećem rjeđe kukcima. U domaćim uvjetima hrane se hranom za srednje papige, a uz to im treba davati puno voća i povrća. Dobro je u prehranu ubaciti vitamine i minerale.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr