Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas za savet u vezi prehrane i brige o ptićima kozica i njihovoj mami. Ženka je snela prvo jaje pre 15 dana, a peto tek juče i nisam sigurna da je to poslednje. Pošto znam da bi prvi ptić mogao da se izlegne već za 4-5 dana, molim Vas da me posavetujete čime da hranim roditelje dok prehranjuju ptiće, kada da ih odvojim od roditelja, čime i koliko dugo da ih hranim pre nego što počnu da jedu hranu za odrasle ptice, itd.  Takođe me zanima zbog čega se savetuje odvajanje od roditelja? Da li im preti neka opasnost od njih? O svemu sam pokušala da nađem odgovore na raznim forumima, ali imam još mnogo nedoumica.
Hvala unapred, Maja

O: Papiga kozica ili Cyanoramphus Novaezelandiae veličine je oko 27 cm i težine 50-113 g.

Zelene je boje sa crvenim perjem na vrhu glave i iza očiju. Na trupu ispod svakog krila imaju također malo crveno područje, donja strana krila je sivo-plava, a trbuh žutozeleni.

Naime, ova papiga jako dobro i bez problema othranjuje mlade, čak i ako podmetnemo mlade ili jaja drugih vrsta papiga, pa čak i mnogo većih od svoje vrste. Za gnijezdo se savjetuje dimenzija 15x15x15 cm s rupom od 5 cm (za ulazak). Zgodno bi bilo u krletki ostaviti mladice vrbe ili travu koju će oni skupljati i gnijezdo oblagati.

Kako se ova vrsta papiga u prirodi  hrani sjemenkama, lišćem, pupoljcima, cvijećem te rjeđe kukcima, u domaćim uvjetima preporučuju se hrane za srednje papige, uz dodatak puno voća i povrća. Također, za vrijeme prehranjivanja "malenih", dobro je u prehranu ubaciti vitamine i minerale i na takav način pojačati obrok. Posebnu pozornost obratite na količinu kalcija jer bi se trebalo nadoknaditi potrošeno iz perioda proizvodnje jaja.

Ako roditelji ne budu u mogućnosti hranom dovoljno opskrbiti malene, možete ih pokušati dohranjivati rukom (ili po potrebi). Za to se koriste veće šprice na koju se postave manje cjevčice. Kao smjese se koriste hrane za ručno hranjenje (npr. od Prestige ili Versele-Lage) koje, također, moraju biti mlake. Kasnije, bi trebali postepeno cjevčicu sve manje gurati u voljku kako bi se "maleni" naučili da gutaju hranu.

Ako niste sigurni kao provesti gore navedeni postupak, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru ili na Zavod za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, i to u Ambulantu za ptice.

OZNAKE: