Povratak

Papiga razmiče krila kao posljedica hlađenja / Preporučena temperatura prostorije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Kupila sam prije 4 dana malu tigricu sve je uredu igra se, skakuće, jede i danas je malo odmakla krila od ijela ali inače se normalno ponaša. Jako je mlad ima 4 mj, prvi puta mijenja perje. Da li je to možda jer joj je vruće u prostoriji pa tako sto je malo odmaknula krila od tijela način na koji se hladi ili je nešto drugo. Imala sam već papigu tigricu i sve su one slične pa pošto dosta vremena provodim sa papigom i govorim joj i kada prestanem nakon određenog vremena počne pijukati i tražiti pažnju čim joj se obratim sve je u redu, pa me zanima da li ona na taj način traži pažnju, ili nešto drugo? Hvala. Suzana

O: Papigici koja na opisani način drži krila, najvjerovatnije je, kako i sami navodite, vruće. Osim razmicanja krila, ptice kada im je pretoplo nakostriješe i perje što omogućuje bolje strujanje zraka a ukoliko im je dostupna voda, odmah će se okupati. Također, počnu i dublje disati jer na taj način omogućuju bolju evaporaciju koja je presudna u termoregulaciji ptica. Ptice su toplokrvne životinje i mogu podnijeti širok raspon temperatura. Najbolje im odgovara temperatura od 18-26°C a za više ili niže temperature uključuju mehanizme hlađenja odnosno zagrijavanja.

Ukoliko ptica mora boraviti u ambijentu sa višom temperaturom, preporučuje se postepeno navikavanje.U svakom slučaju, kavez sa papigicom treba držati podalje od grijalica, radijatora, klima uređaja kao i direktnog sunca. Ne treba zaboraviti da papigice razmiču krila i kada su pod stresom, kada su uplašene i općenito kada nešto ne valja. Ukoliko takvo ponašanje potraje, preporučujem Vam da kontaktirate svojeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr