Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 papige. Prije mjesec dana primijetila sam da jedna ne može stati na nogu. Mislila sam da je kandžom zapela za zavjesu i da će se oporaviti, ali sada jedva stoji na obje noge, doslovno leži na prečki i ne ide više van iz krletke, iako i dalje jede i pjeva. Kada ide po krletki pomaže si kljunom i krilima. S drugom papigom je sve u redu. Živim u Karlovcu i kod nas nema veterinara koji znaju nešto o pticama. Hvala unaprijed, Vlatka

O: Bolesti nogu kod ptica su najčešće posljedica loše napravljenih ili nečistih prečaka.

Tako ptice u prirodi spavaju na širokim granama i naslone se na stablo ili na jaču granu ili traže rupu u zidu i sl. Pticama je potreban dobar san kako bi se okrijepile jer inaće oslabi cijeli ptičji organizam što također utječe i na probavu i na kraju tako oslabljena ptica može čak i uginuti.

U krletku treba postaviti 1,5 - 2 cm široke prečke kojima su gornji rubovi glatki. Druga bitna stvar u krletki su higijenski uvjeti. Prečke na kojima papige stoje treba redovito čistiti, a također treba povremeno papigi obrezati nokte i oprati noge. Pri obrezivanju kanđice treba paziti da se ne ozlijedi krvna žilica u noktu.

Naravno, navela sam vrlo općenite mogućnosti, budući da ne raspolažem s dovoljno podataka na temelju kojih bih mogla preciznije ustanoviti o čemu se radi kod Vaše papigice.

Za točno postavljanje dijagnoze potrebno je obaviti opći klinički pregled ptice. U Zagrebu na Veterinarskom fakultetu postoji ptičja ambulanta, čiji je telefonski broj 01/23 90 410, a radno vrijeme ptičje ambulante je ponedeljkom, srijedom i petkom od 10-12 sati, utorkom i četvrtkom od 16-18 sati, te subotom od 9-11 sati.

OZNAKE: