Povratak

Papigice i kupanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Voljela bih ukoliko biste mi mogli objasniti kako da okupam tigricu. Naime, nikako ne želi da se kupa, ja sam ga u par navrata pokušala tuširati (prskati), ali mislim da nije baš dovoljno to. On je albino tigrica, potpuno je bijel, onda se baš vidi na njemu da je prljav, to nam prskanje nikako ne ublažava situaciju. Unaprijed hvala na odgovoru i lijep pozdrav, Elma

O: Papigice se kupaju tokom jutarnjih sati, pritom ustvari imitiramo prirodne okolnosti (rosulja u zoru). Trebate joj ponuditi ili kadicu s malo vode ili prskati pomoću rapršivača. Voda mora biti mlaka i odstajala, također možete koristiti kupovnu vodu iz bočice – time želimo isključiti klor koji se nalazi u vodovodnoj vodi i koji ne mora biti ugodan za pticu jer pecka.

Ptice se ne kupaju pomoću šampona ili takozvanim suhim pranjem jer bi takav pristup uništio perje, odnosno skinuo zaštitni masni sloj s perja. Perje tada strši vrlo raščupano, a ptice ne mogu letjeti.

Postoji još jedna mogućnost, papigicu staviti na prst ruke i približiti je izvoru vode, tekućoj vodi iz pipe. U ovom slučaju zanemarujemo prisutnost klora u vodi (čija koncentracija ionako ovisi o čišćenju od strane vodovodnih centara).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr