Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam ženku kanarinca i mužjaka češljugara. Ženka je nedavno izlegla jaje u umjetno gnijezdo. Nudili smo joj pamuka i papira i trave, ali ništa nije radila, nego je jaje snijela u to plastično gnijezdo. Samo je jedno i na njemu uopće ne sjedi. U čemu je problem? Mogu li očekivati još jaja i je li to jaje oplođeno? Luka

O: Češljugar je ptica koja spada u red zeba i vrlo su popularne za parenje s kanarincima jer se tada dobivaju krupni, dugovječni pjevači, lijepih boja zvani bastardi, koji su većinom neplodni. Prvenstveni razlog njihovog križanja je upravo prekrasan pjev.

O gnijezdu za kanarince i njihovom razmnožavanju pisao je kolega Dino Karakaš, dr.vet.med. ovdje.

Kanarinke nesu jaje po jaje i tek kada snesu zadnje jaje, počnu sjediti na njima i tada započinje inkubacija. Stoga se vrijeme leženja na jajima, koje traje 14 dana, počinje računati od dana kada je ženka snijela zadnje jaje. 2 do 3 dana od kada je počela sjediti na njima, možete ih pažljivo lampirati da vidite da li su oplođena. O lampiranju jaja pisala sam opširno ovdje.

Mlađe ženke kanarinca mogu ponekad napustiti gnijezdo ili mlade. Kako bi se to izbjeglo, pazite da kavez u kojem je ženka bude na mirnom, osvijetljenom  mjestu. Najvažnije je da jaja ne dirate, osim kada ih lampirate. Ženka će već početi sjediti na njima ili raditi gnijezdo, samo joj ostavite materijal u kavezu.

OZNAKE: