Povratak

Parenje nimfi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ja imam doma dvije nimfe, mušku i žensku. Htio bi da se one pare, ali ne znam kako. Čuo sam od ljudi da im ja samo stavim kutiju i unutra štangicu i da će se pariti. Ja sam to i učinio, ali to se nije dogodilo. Zato vas molim ako biste mi vi mogli reći kako da se pare. Eto to me muči pa vas molim da mi odgovorite. Hvala. Mislav

O: Parenje kod nimfa ne predstavlja izazov, ukoliko zadovoljite nekoliko osnovnih uvjeta. Ptice koje namjeravate pariti trebaju biti starije od 18 mjeseci, jer su u toj dobi već splono zrele, završile su sa rastom i znat će pravilno sjediti na jajima.

Da bi uopće došlo do parenja, potrebno je da ptice pokažu interes. Preduvjet eventualnom parenju je postavljanje gnijezda zatvorenog tipa (na gornjoj strani je poklopac koji se može otvarati, kako biste imali uvid u stanje u gnijezdu), dimenzija 40x40x40 cm, s otvorom kroz koji će ptice ulaziti.

Nimfe se pare kad god imaju optimalne uvjete, stoga ne morate čekati određeno godišnje doba. Bitno je da im osigurate 10-12 h svjetla dnevno, dovoljno hrane (povećati količinu meke i zelene hrane, posebno namirnice bogate vitaminima A i E), te vode za piće i za kupanje.

Smatra se da je parenje započelo kada mužjak i ženka često u tjeku dana zajedno ulaze i izlaze iz gnijezda. U tom periodu treba im osigurati mir i privatnost.

Kao pripremu za parenje (3-4 tjedna ranije), potrebno je pojačati prehranu ptica dodatnim izvorom vitamina i minerala, a za tu svrhu preporučam Vam ''Ferti vit'' prah, koji sadrži 14 vitamina i aminokiselina, te visoku koncentraciju vitamina E, neophodne za jačanje cjelokupne kondicije. Ovaj prah možete naći u našim dućanima.

Kad ženka započne s polaganjem jaja, obično nese jaja svaki drugi dan i to 4 - 6 jaja i uglavom ona sjedi na jajima. U periodu sjedenja na jajima ne uznemiravajte ženku jer vrlo lako može odustati od sjedenja na jajima (ili ih može čak i razbiti ukoliko se prestraši), a time će doći i do gubitka ptica.

Ptići se izvale za 19-21 dan i uputno je ne dirati ih, kako ne bi preuzeli Vaš miris i kako ih roditelji ne bi odbacili. Zadržavanje u gnijezdu ovisi o načinu i kvaliteti prehrane. Mlade ptice možete prepustiti brizi roditelja ili ih othraniti ručno.

Ženka je spremna za polaganje novih jaja kad se predzadnji ili zadnji mladunac sprema napustiti gnijezdo.

Mladunce je poželjno odvojiti od starijih ptica, u drugu krletku,14 ili 15 dana od napuštanja gnijezda.

Razloga za neuspjelo parenje može biti više: neadekvatna i neujednačena temperatura, deficitarna ishrana, bolest mužjaka ili ženke, njihova starost ili nezrelost, ukoliko su ptice upravo u periodu mitarenja (izmjena perja).

Ukoliko jaja nisu oplođena ili ih ženka nije snijela, potrebno je maknuti gnijezdo otprilike dvadesetak dana od parenja.

Napravite pauzu desetak dana, a zatim pokušajte ponovno.

Ukoliko ste zadovoljili sve gore navedene uvjete, rezultati ne bi smjeli izostati. Želim Vam mnogo sreće!

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr