Povratak

Parenje tigrica i razvoj mladunaca - briga o ptiću izvan gnijezda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imamo dvije papigice tigrice, engleski standard, koje su imale 9 jaja, iz kojih se izlegao jedan mali ptić - Gringo. Sve je bilo u redu do 3 tjedna starosti, kad ga je ženka izbacila iz gnijezda. Probali smo ga vratiti u gnijezdo, ali ženka je poludila te ga počela napadati, izgrizla ga po glavi, ošetila mu kljun i ranila oko. Očajni, izvadili smo ga iz kućice i probali ga ručno hraniti, što nije uspjelo. Jadni i nemoćni, sjedili smo na krevetu s njim, a onda spas - iz kaveza je doletio muški papagaj Koko i, na opće iznenađenje, hrani ga već peti dan, ali obavezno van kaveza. Gringo je sad star mjesec dana, rane su zarasle, hranjenje je i dalje isto. Naše pitanje je kad će on početi samostalno jesti, letjeti, kako mu nadopuniti prehranu (s obzirom na to da još samostalno ne jede) i još koji usputni savjet nije od viška. Gringo je zadovoljan ptić, radoznao i aktivan.

S poštovanjem, Brigita, Gringo i Koko


O: Iako su tigrice spolno zrele već s osam mjeseci, ne treba ih koristiti za rasplod prije starosti od godinu dana, kada potpuno tjelesno sazriju.

Prvo leglo u pravilu gotovo uvijek propadne ili izvede jednog mladunca, no to ne treba obeshrabriti uzgajivače jer je već sljedeće uspješno.

Mjesec dana prije gniježđenja potrebno je davati uzgojnom paru kvalitetnu hranu, voće i povrća, jajčane smjese i vitamine i minerale da ih se pripremi za potomstvo.

Ženka tigrice snese svaki dan po jedno jaje, a leglo se u pravilu sastoji od 4-6 jaja, iako ponekad i 9 jaja u gnijezdu nije rijetkost. Na jajima, u pravilu, sjedi samo ženka, a mladi se, u pravilu, izlegu za 18 dana. Kod brojnijih legala je u prvim danima velika razlika u rastu mladunaca, ali poslije mjesec dana, nakon što izlijeću iz gnijezda, ptići su gotovo izjednačeni u rastu jer je primjećeno da stariji mladunci višak hrane daju mlađima, koji time nadoknade vrijeme izlijeganja.

Nakon izlijetanja mladunaca, mužjak ih hrani još desetak dana, nakon čega ih treba odvojiti od roditelja jer ženka u pravilu već snese nova jaja pa mužjak često iz ljubomore zna ubiti mladunce. Znači, nije ženka izbacila mladunca, već je on je izletio iz gnijezda, a još će ga kratko mužjak hraniti i nakon toga ga morate odvojiti u novu krletku.

Dopušteno je imati tri legla uzastopce, a zatim se par treba odmoriti (maknuti im gnijezdo ili preseliti u drugu krletku).

Mladunca treba hraniti kupovnom hranom za tigrice, možete mu staviti poslastice i bar u klasu ili s voćem. Jajčana smjesa je također hrana za mlade ptiće i ptiće u rastu. Vrlo je važno da ga pratite jede li jer mlade papigice, kada ostanu same, često neće jesti ako nisu u društvu drugih papiga.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr