Povratak

Pareza (djelomična oduzetost) i paraliza (potpuna oduzetost), trzanje, asimetrični pokreti krila ili nogu, grčevi kod ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam tigricu staru 5 godina, to je inače vesela i razigrana pticica, međutim zadnjih dvadesetak dana je jako slaba i ima neke napade, tako da joj se noge ukoče i počne da se nekontrolosano baca po kavezu dok joj nogice ne pritisnem uz svoj prst! Ne sjedi na prečkicama, već na dnu kaveza i ne pokušava se popeti, ali ona sama traži hranu i jede redovno. Također, ponekad se oglasi, ali glas joj je jako slab!

Hvala unaprijed, Selma

O: Pareza (djelomična oduzetost) i paraliza (potpuna oduzetost) spadaju u skupinu simptoma koji  mogu upućivati na disfunkciju živčanog sustava odnosno na oštećenja u mozgu i produženoj moždini te u konačnici i na perifernim živcima. Uz parezu, moguće je i da dođe do pojave trzanja, asimetričnih pokreta krila ili nogu, grčeva, itd. U ptica se javlja nekoliko oblika paralize nogu - samo prsti i stopalo te spastična paraliza ili pareza cijele noge. Iako se u dosta slučajeva uzrok za života ptice ne može pronaći, ovakva stanja u kavezno držanih ptica relativno su česta. 

Uzroci nastanka pareze mogu biti različiti, npr. različite ozljede i traume, upale mišića, živaca ili zglobova, djelovanje različitih toksina, neizbalansirana prehrana, tumorozne promjene itd.

Tumori na bubrezima mogu uslijed svog rasta i pritiskanja na glavne živce nogu i krila izazivati pojavu slabosti na jednom ili oba ekstremiteta.

Da bi se postavila točna dijagnoza potrebno je pregledati papigu, a to znači da ju treba odvesti veterinaru. Liječenje ovisi o postavljenoj dijagnozi, a uz terapiju je u ovakvim slučajevima indicirana i potporna terapija sa vitaminima B- kompleksa. Naručito je važan B1 vitamin odnosno tiamin. Tiamin je esencijalni nutrijent koji ima važnu ulogu kao koenzim u metabolizmu ugljikohidrata i za normalno funkcioniranje živčanog sustava, točnije ima bitnu funkciju u neuromuskularnom prijenosu impulsa jer je kofaktor u biosintezi nurotransmitora acetilkolina te GABA-e. Deficit vitamina B-skupine, tj. tiamina je dosta čest kako kod divljih ptica pa i kod kavezno držanih.

Savjetovala bih Vam da se obratite za pomoć veterinarima koji su specijalizirani za bolesti ptica, odnosno u specijalizirane veterinarske ambulante ili na Veterinarski fakultet u Zagrebu, Zavod za bolesti peradi s klinikom, a kontakt podatke možete pronaći i u ranije objavljenom odgovoru kolegice naslovljenom Pregled ptice i postavljanje dijagnoze / Ptičja ambulanta na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr