Povratak

Patološko opadanje perja kod vrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Već više od godinu dana u kući držimo vranu koju smo pokupili uz cestu jer je imala slomljeno krilo. Slobodno se šeta po cijeloj kući I velika je maza. Jede skoro sve, odnosno inzistira na hrani kad bilo tko jede od nas ukućana, krade hranu mački I redovito dobiva psećju suhu hranu. Ima svoju granu, bazen, pitku vodu I dajemo joj razne sjemenke za divlje ptice, kao I voće. Kako su nastupili hladni dani, tako I naš mačak traži kutak uz peć, na što ona burno reagira. U prvo vrijeme ga je napadala, a sada se uklanjaju jedan od drugog. Često ostaju I sami bez nadzora I nema nikakvog problema. Osim.. Zapaženo joj je počelo ispadati perje po glavi, oko očiju, a voljica joj je skroz gola. Ponekad zna I sama isčupati veliko pero iz repa ili krila te ga trančirati u komadiće. Koža joj je ispod normalna, bez perutanja, crvenila I sl. Ne znam zašto to radi I zašto joj toliko opada perje. Da li postoje neki vitamini za nju? Može li opadanje biti opovezano s sezonom grijanja ili s mačkom. Pomozite. Inače je živahna, skače, grakče, jede I kupa se. Hvala. Đurđica

O: Patološko opadanje perja kod vrana događa se kod parazitarnih invazija i kod stresnih situacija, poput maltretiranja od strane drugih vrana ili ptica iz iste familije.

U ovom drugom slučaju perje opada upravo sa glave i oko očiju. Ukoliko se radi o parazitima, riječ je obično o grinjama, poput šugaraca, koje u prirodi najčešće napadaju ptice u periodu ranog ljeta i kojih u gnijezdu može biti jako puno. Malo je vjerovatno da je to slučaj kod Vaše vrane, s obzirom da ne boravi u prirodi a i prisustvo grinja izazva intenzivan svrab tj češanje koje Vi ne navodite.

Stres općenito može rezultirati opadanjem perja a to može značiti:od poremećaja u prehrani i smještaju do poremećaja u društvenoj hijerarhiji.Teško je razlučiti kako odnos sa mačkom utječe na Vašu vranu. Uobičajeno, dodavanje vitamina u vodu ili hranu može pomoći u takvim situacijama.
U ponudi Pet Centra postoji više multivitaminskih preparata koji se mogu dodavati pticama.Npr:  Versele laga Omni vit, Sera Vitamin plus, dr Clauder’s Power mix drop

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr