Povratak

"Petit" keksi i žumanjak u prehrani ptica / Kihanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Smije li nimfa jesti žumanjak izmješan s petit kesom i šta dati kad kiše i nos joj je crven? Selma

O: "Stari" uzgajivači prije nisu imali ovako veliki izbor hrane za ptice kao što je danas - od mokre i suhe hrane, vitamina u tekućem i suhom obliku, poslastica obogaćenih vitaminima i mineralima, jodni kamen i vodu obogaćenu jodom koja se odmah može staviti u pojilicu bez razrijeđivanja... Da bi svojim pticama osigurali dovoljno vitamina i proteina (amino kiselina), radili su sami mješavine hranjivih sastojaka od tvrdo kuhanog  jaja,  dodavalo se smrvljene "petit kekse" i pokoja kap

svježe iscijeđene naranče. Navedeni keksi su od maslaca te su bogati maslačnom kiselinom, koja je neophodna za rast perja. Sve navedene sastojke možete pronaći u gotovoj hrani za ptice, kao što je "Frutti patee" i "Fortti patee" od Orluxa te "Ovomix Gold Giallo" od Padovana.

Kihanje i "crveni nos" (što je malo neuobičajeno kod ptica) nisu dovoljni simptomi da bismo odredili o čemu se radi. Kihanje može prouzročiti i pijesak za ptice obogaćen mirisom, držanje krletke s pticom u kuhinji i prostoriji gdje je dosta zadimljeno i slični vanjski uvjeti. Savjetujem Vam da promijenite mjesto držanja krletke, a u slučaju da simptomi i dalje budu prisutni, posjetite veterinara radi detaljnijeg pregleda i anamneze.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr