Povratak

Pjena na kljunu i naticanje oka tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam 2 tigrice već oko 6 mjeseci. Mužjak je još mlađi od ženke. U zadnje vrijeme se počeo čudno ponašati. Počelo mu se pjeniti iz usta, bez razloga, odjednom, te naticati oko. To nije svakodnevno, ali zna proći par dana pa opet. Papige su u čistom okružju, imaju vode, imaju hrane, nisu na propuhu i nisu izloženi kemikalijama. Ne znam razlog, te vas molim za savjet.
Unaprijed hvala, Martina


O: Probavni sustav ptica čini  "voljka" za spremanje progutane hrane i mišićni želuc, koji zbog nedostatka zuba često sadrži progutane kamenčiće koji služe za mljevenje hrane. Prilagođen  je brzom probavljanju i olakšava let. Kod papiga su česte upale voljke, a  simptomi su eventualno pljuvanje slijepljenih sjemenki i odbijanje jela te pojava pjene kad pokušaju piti vodu... Oboljele papigice ne mogu jesti jer im je voljka upaljena. Ona se može upaliti zbog bakterija, gljivica, jednostaničnih organizama ili kombinacije. Perje na glavici joj je slijepljeno zbog pljuvanja sjemenki i papigica vrlo brzo slabi jer ne dobiva hranjive tvari.

Stvaranje pjene može biti simptom poremećenog zdravstvenog stanja  dišnog  sustava, dakle grla  i dišnih puteva. Kod poremećaja disanja javlja se hroptanje, kliktanje, škripanje, šuštanje.

Oba navedena stanja zahtijevaju hitnu intervenciju veterinara koji treba dati antibiotsku terapiju i početi  liječiti.

Natečeno oko ili područje oko oka može imati različitu etiologiju, od upale pojedinih područja oka do alegije. Može se raditi o izoliranoj infekciji, odnosno iritaciji ili, što je češće, o nekoj sistemskoj bolesti unutar koje je to jedan od više simptoma.

Bolesnoj tigrici potrebno je zagrijavanje te joj treba nuditi vodu i prilagođenu hranu: kuhanu rižu, tjesteninu, krumpir namočene sjemenke (namočite ih pa ih nekoliko puta ispirite kroz par sati i onda ponudite ptici - tako omekšaju). Također je dobro ponuditi proso (ljušteno) koje će nabubriti i omekšati te kašicu za male bebe. Savjetujem Vam da stavite  u pojilicu meda, vode i multivitaminski pripravak za ptice. Također, možete skuhati jaje pa tvrdo kuhani žutanjak pomiješati s kuhanom mrkvicom. Kako je ta smjesa mekana, lako se može polagano aplicirati u kljun, odnosno sa strane u uglove kljuna. Možda će ptica radije uzeti smjesu s Vašeg prsta.

Potrebno je znači odvojiti bolesnu pticu od zdrave, utopliti je na način da joj se u neposrednu blizinu stavi žarulja za grijanje ili obična žarulja, kako ne bi morala trošiti snagu na održavanje tjelesne temeperature te joj ponuduti navedeno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr