Povratak

Pjev kanarinca / Suzenje i svrbež oka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam kanarinca u Pet centru u Heinzelovoj, 15.07., prodavačica je rekla da je star oko 3 mj. Za sada još ne pjeva, povremeno se tu i tamo javi i to je sve. Na jednoj strani oka imam osjećaj kao da mu vlaži i to ga svrbi, stalno se grebe po toj strani oka. Kako mu mogu pomoći?
Davorka

O: Postoje mužjaci koji nisu skloni pjevanju i potreban im je poticaj. Također, mladi kanarinac mora biti školovan za pjevanje. Pjev  kanarinac nasljeđuje od roditelja, a usavršava slušanjem pjeva odraslih ptica i samim vježbanjem.

Mladi kanarinci se moraju kod uzgajivača, kada postanu samostalni (u dobi oko 25 dana), odvajati u posebnu prostoriju, u koju se stavlja i nekoliko dobrih, starih kanarinaca pjevača. S 5 tjedana mužjaci proizvode sitne, cvrkutave tonove, pomiješane s pokojim dubljim tonom.

Osim genetike i poučenog pjevanja, na pjev mužjaka utječu uvjeti smeštaja i držanja. Kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med pisala je o uvjetima koji utječu na pjevanje kanarinca ovdje.

Savjetujem Vam da stavite krletku na mjesto gdje Vašem ljubimcu neće biti prevruće i pojačajte mu vitamine i minerale u hrani.Također, na pjev utječe i osvjetljenost prostorije, naime, u slabije osvijetljenoj prostoriji kanarinac neće pjevati ili će prestati pjevati.

Epifora je pojačano suzenje oka, obično kao posljedica iritacije oka.

Konjunktivitis je upala očne spojnice (sluznice koja spaja unutrašnju površinu vjeđe i očnu jabučicu), najčešće se javlja uzrokovan alergijskom reakcijom ili djelovanjem  bakterija i virusa. Ako je prisutan bistri sekret, vjerojatno se radi o virusnom ili alergijskom konjuktivitisu.

Akutni alergijski konjunktivitis je tipično praćen svrbežom i oticanjem vjeđa. Kronične alergije često uzrokuju samo svrbež ili iritaciju.

Virusni konjunktivitis je često povezan s infekcijom gornjeg respiratornog trakta, običnom prehladom ili/i upalom grla. Simptomi virusnog konjunktisa uključuju vodenasto suzenje i ponekad svrbež. Infekcija obično počinje na jednom oku, ali se može lako proširiti i na drugo.

Bakterijski konjunktivitis uzrokovan bakterijama gnojenja uzrokuje osjećaj žuljanja u oku i sivožućkasti sluzavo-gnojni iscjedak ("krmelji") koji može sljepljivati vjeđe.

Ne postoji specifična terapija za virusni konjunktivitis obično prolaze sami ako se ne nadovežu bakterije. Bakterijski konjunktivitis se liječi  antibiotskim kapima ili mastima (kao kloramfenikol).

Virusne upale obično prolaze u nekoliko dana (3-5), međutim, ako navedeno stanje potraje, obratite se ambulantnom veterinaru kako bi Vam propisao kapi/mast. Savjetujem da sa obratite u ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu (dr. Hotvatek, tel. 01/2390 410).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr