Povratak

Pjevajuća papiga (psephotus haematonotus)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na oglasima sam vidjela ptičicu pod nazivom pjevajuća papiga, ali nema baš puno informacija o njima, pa Vas molim da mi kažete nešto više o toj vrsti ptica jer sam u nabavi, ali se još nisam odlučila za koju vrstu. Unaprijed hvala.
S poštovanjem,
Ana Marija

O: Pjevajuća papiga ili psephotus haematonotus u posljednje vrijeme postala je relativno čest kućni ljubimac. Ove ljubimce karakteriziraju veličine do 27 cm te vrlo ugodan pjev, po kojem su i dobile ime. Zemlja podrijetla im je južna Australija.

Ova vrsta papiga pripada iznimno otpornim na različite bolesti te iznimno pitomim papigama. U prosjeku, mogu poživjeti između 15-20 godina.

U prirodi žive u parovima ili jatima i do 100 i više ptica.

Spolovi se međusobno razlikuju po bojama. Naime, mužjak je obojan različitim atraktivnim bojama te iz tog razloga nerijetko predstavlja češći odabir novih vlasnika. Za razliku od mužjaka, ženke su običnijih boja. Spolna zrelost se postiže s 6-8 mjeseci, ženke snesu 4-8 bijelih jaja na kojima sjede 20 dana.

U prirodi, izvor hrane im predstavljaju različito zrnevlje i sjemenje trava te voće, bobice (u iznimnim prilikama). Najčešće se mogu pronaći u predgrađima i vrtovima te livadama gdje su u blizini vode hrane na zemlji.

Ako se i odlučite za ovu vrstu ljubimaca, potrebno bi im bilo urediti prikladni smještaj koji obuhvaća prikladnu krletku, dno krletke prekriveno pijeskom (jer vole kopati), te kadicu za kupanje i grančicu za grickanje. Prikladna hrana je ona za srednje velike papige, u kojoj bi trebalo reducirati na minimum količine suncokreta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr