Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Odlučio sam se za kupovinu vrapčaste plavovrate papige (forpus coelestis) i mislim da sam prikupio dovoljno informacija, ali bi ipak tražio stručno mišljenje. Pa bih vas zamolio da mi objasnite njihovo ponašanje, a poglavito njihovo glasanje. Unaprijed zahvaljujem, Toni

O: Plavovrata papiga (Forpus coelestis; Pacific parrotlet) ima zasluženu reputaciju kao hrabra i odvažna papiga.

One su neustrašive papigice i slove kao male papige s osobnošću velikih.

Znaju biti snažne volje pa i tvrdoglave. No, uglavnom su vrlo umiljate i posvećene svom vlasniku.

Svojom osobnošću su dosta slične dražesnim papigicama, a imaju otprilike iste sposobnosti govora i zviždanja kao nimfe.

Ove papigice, a naročito mužjaci mogu se naučiti govoriti - najčešće nekoliko riječi ili rečenica, ovisno koliko se njima bavite, no poznate su i jedinke koje su naučile do stotine riječi. Također mogu naučiti zviždati različite melodije. Glasaju se visokim, ali lako razumljivim zvukovima. Mogu se lako naučiti i zapovijedima kao npr."dođi gore", "daj pusu", "siđi dole" i drugim manjim komandama.

Što se glasanja tiče, kada čujete ovu ptičicu kako pjeva, priča ili zvižduće to je znak da je sretna, zdrava i zadovoljna. Tiho cvrkutanje može biti znak zadovoljstva ili pokušavanje učenja nekih riječi, zvukova ili sl. Glasno cvrkutanje najvjerojatnije je znak privlačenja pažnje. Cvoktanje jezikom može biti znak vlastite zabave ili želje za maženjem. Mrmljanje (režanje) vokalizacija je nezadovoljstva - nešto je muči ili se iz nekog razloga osjeća ugroženom, pa tada sklonite sve što bi je moglo uznemiravati. Također, prilikom ovakvog glasanja nemojte je hvatati, odnosno pokušavati staviti na ruku jer bi Vas mogla lako ugristi.

OZNAKE: