Povratak

Plikovi na nogama i naglo ugibanje kanarinaca - boginje (poxvirusna infekcija)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Već drugu sezonu imam problem s kanarincima. Na nogama kanarinaca odmah iznad noktiju pojavljuju se crveni plikovi koji pucaju te ptice krvare iz njih. Kanarinci naglo slabe i ugibaju.

Hvala,
Božo

O: Na temelju Vašeg opisa moglo bi se posumnjati na boginje, tj. poxvirusnu infekciju. To je virusna bolest koja se pojavljuje u gotovo svih vrsta ptica, ali su divlje ptice znatno otpornije i bolest ih rjeđe pogađa.

Boginje su vrlo opasne za kanarince jer su kroz proces odomaćivanja izgubili rezistenciju svojstvenu pticama u divljini, a naročito to vrijedi za mlade kanarince.

Bolest dolazi u tri oblika: mokri (difterija) i suhi (kožni) te kao septikemija.

Mokri oblik je opasniji i manifestira se lezijama na sluznici zračnih prohoda, a izvana se obično vide lezije oko očiju i na nogama. Ovaj oblik bolesti najčešće završava smrtno. Suhi oblik je manje opasan i manifestira se u vidu lezija, koje liče na bradavice, a pojavljuju se na nogama i oko očiju. Smatra se da od ovog oblika ptice rjeđe ugibaju, ali postoje i kontroverze oko toga može li suhi oblik postati mokri. Septikemijski oblik nastupa akutno i može zahvatiti više organskih sustava uz otežano disanje i potištenost, ptice prestanu jesti i naglo ugibaju.

Bolest se prenosi unošenjem virusa peroralno, a važan prenosilac virusa su komarci. Također se smatra kako virus može ući u organizam preko rana, kao i opreme za ručno hranjenje. Inkubacija iznosi 5-10 dana.

Liječenje je potporno jer protiv samog virusa nema lijeka. Obično se pticama daju antibiotici, vitamin A, nadoknađuje se tekućina i vrši umjetno hranjenje. Očne lezije treba ispirati i po potrebi mazati antibiotskim kremama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr