Povratak

Podrezivanje krila i mitarenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo 4 mjeseca starog sivog afričkog papagaja (žakoa) i uzgajivač od kojeg smo ga kupili mu je (ne znam da li odmah po rođenju ili kasnije) podrezao krila. Zanima me koliko mu treba da mu krilca opet narastu i postanu funkcionalna za let jer mi se čini da nije baš sretan ovako (i osobno smatram da je to dosta okrutno i sebično, tako da čovjek ima manje posla oko ptice, osim ako je riječ o nemoćnoj ili bolesnoj ptici koja ne može letjeti pa pada) i hoće li uopće moći naučiti letjeti pošto ne znam da li je uopće i proletio, ako su mu kojim slućajem krila podrezana odmah kao bebi.
Unaprijed hvala na odgovoru i srdačan pozdrav, Valerija

O: U ptica postoje četiri vrste pera. To su duga pera na krilima koja su namijenjena letenju, repna pera koja služe održavanju ravnoteže pri letu, kratko tjelesno pokrovno perje i paperje koje predstavlja prekrivač kože.

Perje krila dijeli se na letna pera 1. reda i 2. reda (remiges), pokrilno perje (tectrices) i pakrilce (alula).

Rast perja u ptica uvjetovan je njihovom vrstom, spolom i starošću. Izmjena perja ili mitarenje predstavlja prirodan ciklus rasta, korištenja i odbacivanja pernatog pokrova. Tako se, već prema vrsti, mlade papige prvi put mitare u dobi od 6 mj. do 1 godine. Samo mitarenje traje 6 - 8 tjedana. U papiga se perje izmjenjuje na način da se na pojedinim dijelovima tijela perja izmjenjuju u različito vrijeme. Mitarenje u  nekih velikih papige može imati i dvogodišnji ciklus. Perne pahuljice stalno se izmjenjuju. Nadomještanje odraslog perja sinkronizirano je s ciklusom spolnih žlijezda pa će biti dulje ili kraće od godine dana temeljem reproduktivne aktivnosti. Mitarenje može biti ovisno o fotoperiodu. Razdoblje mitarenja ubrzava metaboličke procese u ptica i potrebe za bjelančevinama. Ptice koje se hrane s nedovoljno energije ili bjelančevina podliježu tek djelomičnom mitarenju ili kratkotrajnijem od normalnog. Ptice kućni ljubimci ili slobodno živuće ptice mogu se abnormalno mitariti zbog neprirodnih uvjeta.

Podrezivanje krila je postupak koji se koristi, najčešće u većih ptica, kako bi im se onemogućio let. Ukoliko se mladoj ptici, koja još uvijek uči letjeti, podrežu krila, postoji mogućnost da nikada neće letjeti.

Postoji nekoliko tehnika podrezivanja krila, a uzgajivači najčešće režu primarna i sekundarna letna pera, ostavljajući, najčešće zbog estetskih razloga, 2-3 letna pera na krajevima krila. Podrezivanje se radi nakon otprilike 10 tjedana od zadnjeg mitarenja i izbjegavaju se pera koja bi mogla krvariti.

Uz primjenu vitamina za mitarenje kao dodatak hrani, te svježe hrane poput voća, pticama će se kroz neko vrijeme (slijedeće mitarenje) ponovno oporaviti i izrasti perje.

Perje može biti  podrezano na način da se rez izvrši na samom dnu, pri čemu se ostavlja samo korijen pera koji je teško vidljiv. Često se time, ukoliko se podreže previše, izaziva krvarenje i stvaraju se ranice. Ukoliko je perje kupirano na taj način, papiga ne odbacuje to kupirano pero pri sljedećem mitarenju jer ono ima konstantan priljev krvi. Takvo pero može izdržati i nekoliko mitarenja, najmanje godinu dana, i sve dok je njegov korijen unutra, ono će spriječavati razvitak novog pera. Pticu tada treba odvesti veterinaru koji će pincetom iščupati korjen takvog pera, što će omogućiti rast novog.

Ukoliko se zbog sigurnosti ptice ipak odlučite na podrezivanje, preporučam Vam da zahvat prepustite osobi s iskustvom (najčešće su to sami uzgajivači) koji će klasičnim podrezivanjem perja na oba krila ostaviti tri ili četiri najveća letna pera, a ostala izrezati. To će omogućiti papigi let na manje udaljenosti i sigurno slijetanje, a ipak u potpunosti onemogućiti bijeg.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr