Povratak

Pojačano ispadanje perja i svrbež

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam papigu tigricu, vesela je zaigrana, dobrog teka, ali stalno se češe do te mjere da si raskrvari područje oko kljuna i po leđima. Ne voli se kupati. Izgubila je dosta perja po leđima i ispod krila i sada nema dovoljno snage za duži let. Sumnjam na šugu pa sam je tretirao PETSOFT sprejem koji sam nabavio u Pet shopu i prirodnim pripravkom (melemom) na bazi propolisa, što nije dalo nekih rezultata. Zanima me kako bih mogao doći do Ivermektina ili pripravka koji bi joj pomogli ili mi možete dati neki drugi koristan savjet.
Unaprijed hvala, Krešimir

O: U slučajevima pojačanog ispadanja perja kod ptičica i uz to prisutnog svrbeža, postoji nekoliko bolesti na koje možemo posumnjati.

Svakako u pitanju mogu biti vanjski nametnici kao što su tekuti, koji se hrane krvlju i parazitiraju po cijelom tijelu ptičice, a najviše se ih može naći po nogama i pazušcima ptice i naravno po rubovima kaveza.

Više o tome pisala je i kolegica u odgovoru Ispadanje perja i svrbež - tekuti?

Također, od vanjskih parazita mogu dolaziti u obzir i šugarci, koji su također veliki molestanti, a najčešće se klinička slika javlja u području oko kljuna ptičice, i/ili po donjim dijelovima nogu. U odgovoru kolegice Ljiljane Vrhovac Uzur, dr.vet.med. naslovljenom Promjene na pokljunici tigrica (papiga) / Šuga kod papiga možete saznati dodatne informacije o tome.

Svakako biste ptici olakšali da je nekoliko puta tijekom tjedna tuširate vodom, s obzirom na to da se sama ne želi kupati, npr. iz špricaljke za cvijeće, obavezno stavite mlaku vodu jer dok se ona rasprši u sitne kapljice i dođe do tijela ptice da ne bude prehladna. Može se dogoditi u nekim slučajevima, kod izrazito suhog zraka u grijanim prostorima naših kuća, da ptice nemaju dovoljno vlage i koža im bude vrlo napeta pa prilikom rasta mladog perja ptice iskazuju nemir i pojačano se češkaju.

U svakom slučaju uzmite ptičicu u ruke i dobro je pogledajte te ako zamjetite nametnike, bilo bi dobro koristiti Bogena sprej, kojeg možete naći u našim dućanima i uz pticu tretirati i kavez. Ukoliko ipak smatrate da je u pitanju šugarac, ivermektin (tj. Iverktin 1%) možete potražiti u najbližoj veterinarskoj ambulanti  odnosno veterinarskoj ljekarni. Svakako moj savjet je da pticu dodatno vitaminizirate kako bi pospješili brži rast perja i opću otpornost od bolesti. Neke od preparata koje možete koristiti su Oropharma Omni-vit kapljice za dodavanje u vodu, ili Sera vitamin plus za ptice, te također Vitakraft Piće za ptice s jodom - voda bogata mineralima i jodom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr