Povratak

Pojava artritisa u papiga: mogući uzroci koji pogoduju pojavi artritisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam žensku papigu tigricu staru osam godina kod koje se prije nekoliko dana pojavio problem na nozi. Prvo smo primjetili nešto što je lićilo na rožnatu izraslinu koju je papigica sama čistila. Drugi dan se pri njenom čišćenju pojavio gnojni iscjedak, što se nastavilo i idućih nekoliko dana. Bili smo u posjeti veterinaru gdje je zaključak bio da se radi o upali, te smo dobili antibiotike (ENROXIL 10% oralna ot.) koji se stavljaju u vodu. Nakon četiri dana tretmana nije došlo do vidljivog poboljšanja. Papigica je inaće vesela i normalno jede, te se normalno služi sa tom nogom, penje se, skaće i sl. Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru. Snježana

O: Terapiju određuje samo veterinar u praksi koji nakon osobnog pregleda pacijenta donosi dijagnozu i propisuje terapiju. Kod Vaše papigice se vjerovatno radi o artritisu, koji može biti posljedica više uzroka poput dehidracije (vruće ljeto), pojačanog unosa kalcija putem hrane, teški metali, salmonela, klamodija, aspergiloza, manjak vitamina A, mokraćni kamenci, tumori i hrana bogata bjelnčevinama (neki vlasnici hrane kuhanim pilećim mesom).

Nakupine ili iscjedak treba redovito čistiti, te potom namažite sa antibotskom kremom za oči (svaki drugi dan kako bi papigicu što manje dovodili u stres).Terapija bi trebala potrajati 5-7 dana, a nakon toga nogicu bi trebalo mazati aloa vera gelom. Prečke u krletki bi morale biti što glađe   (omotati vatom i staničevinom), a prema slici vidim da koristite prečke sa brusnim papirom, smjesta ukloniti. Osigurajte pravilan unos vode (posudice sa svježom vodom) i pripazite na ishranu (pošto ne znam detalje vezane uz ishranu).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr