Povratak

Pojačano i nepravilno mitarenje ili čupanje perja u papigice?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imamo papigu tigricu, ženku, kod nas je 6 i pol godina. Prije kada se mitarila, nikada joj ovoliko nije ispalo perja. Šaljem Vam i sliku u kojoj se to vidi. Molim Vas, savjetujte me što da učinim. Kupili smo joj vitamine - kapi i minerale joj stavljamo u hranu (što nam je veterinar savjetovao), međutim ne vidim neku promjenu. Molim Vas, pomozite. Lijepi pozdrav! Laura

O: Kod papigica tigrica je specifično to što se one ne mitare po nekom ustaljenom rasporedu (sezonski, vezano uz reproduktivni ciklus i sl.), već bismo mogli reći da se mitare stalno po malo te perje postepeno ispada i biva zamjenjeno novim. Po slici bih rekla da je ovo zaista pojačano ili iregularno mitarenje, ako uopće i je mitarenje, naime treba ga razlučiti od čupanje perja koje nema veze sa mitarenjem.

Uzroci pojačanog ili nepravilnog mitarenja mogu biti različiti, a jedan od češćih razloga takvog mitarenja zimi je suviše suh zrak u kući. Naime, prirodno stanište tih ptica sadrži puno više vlage u zraku pa o tome zimi dok grijemo itekako treba voditi računa i u slučaju nedovoljne količine vlage u zraku može se zaista činiti kao da ptica čupa svoje perje. Razlog tome je što perje postaje suho i što ptičicu to svrbi.  Jedno od rješenja bi svakako bilo omogućavanje kupanja u kadici ili ju svakodnevno malo pošpricati vodom, s tim naravno da u prostoriji treba biti toplo, plus što takav pojačani gubitak perja može dodatno narušiti termoregulaciju. Druga opcija bi bila kupanje u pijesku. Ostali razlozi nepravilnog mitarenja su: dosada,previše ili premalo sunčeve svijetlosti, nepravilna ili deficitarna prehrana, te različite bolesti( polyoma virus, PBFD koju uzrokuje circo virus pa i neke druge benignije bolesti).

Niste naveli  jede li ptičica normalno, pije li, nema li možda napuhan trbuh i sl. Promjene u ponašanju, u smislu razdražljivosti često se nažalost javljaju u fazi mitarenja jer je taj period za ptice stresan. Davanje vitamina i esencijalnih amino kiselina je svakako poželjno u fazi mitarenja, ali isto tako ptici zbog povećanih energetskih potreba treba davati minimalno 25% veću količinu hrane ili možda još bolje da četvrtinu obroka čini gotova jajčana hrana. U slučaju predhodno spomenutih promjena, izuzev onih psihičke prirode, nužno je obratiti se za pomoć veterinaru ili probati kontaktirati ambulantu za ptice Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr