Povratak

Ponašanje i pripitomljavanje nove tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Radi se o tigrici staroj 3 mj. koja je kod mene 15 dana. Imam par nedoumica oko pripitomljavanja. Naime, daje mi prostora za maženje, dolazi mi na prst, jede iz ruke, čistim joj kavez dok je unutra..., ali buni me to što je nitko nije prestrašio niti ja što forsiram, zašto je onda nekad na oprezu, zašto neki put dođe na prst neki neće ni da čuje? Da je prestrašen ne bi mi sutra došao ako, recimo, jučer nije htio (dolazak na prst, s tim da imam bar u ruci i kažiprstom ga diram po prsima pa skoči na njega). Ili, recimo, pustim ga i odlučim ga vratiti u gajbu, namamim ga barom, kao što sam objasnio gore, i vratim ga u gajbu i tako je išlo 5-6 dana, a danas, recimo, neće unutra, nego odleti sa prsta. Brine me da li se prepao ili je samo tvrdoglav pa da ja nastavim ovako? I još mi recite, način na koji odbija doći na prst je da ide na prečki lijevi desno, da li se boji ili mu to tada jednostavno ne paše? Hvala unaprijed na odgovoru, Mihovil


O: Inače preporučam vlasnicima papigica da ih drže zatvorene najmanje dva tjedna kako bi se ptica navikla na okolinu i na ukućane. Nakon toga se tigrica može puštati iz krletke kako bi razvijala letne mišiće.

Važno je napomenuti da se prilikom puštanja zavjesama zastru sve staklene površine - prozori i vrata, kako se tigrica ne bi ozlijedila.

Veliki je napredak što tigrica želi doći Vama na prst i što Vam u tako kratkom vremenu jede iz ruke.

Pošto je ona već dosad upoznala okolinu, ona točno zna gdje joj se nalazi krletka i u njoj posudice s hranom i vodom. Ona će se sama vratiti unutra kad ogladni ili ožedni tako da joj ne trebate davati hranu vani, jer se ona  onda nema potrebu vratiti u kavez.

Svaka životinja više voli slobodu, a osobito ptice vole letjeti i uglavnom staju na povišene predmete. Tako se vašoj tigrici klima čini kao zgodno stajalište kad se umori od letenja i odozgora ima dobar pogled na sva događanja u sobi. Vjerujem da tigrica ne bi sletjela na klimu da je uključena jer bi ju strujanje zraka i zvuk klime prestrašio.

To što ona odleti s Vašeg prsta kad ju želite vratiti u kavez, ukazuje da se ne želi vratiti u kavez već želi biti slobodna.

Morate dopustiti Vašoj tigrici da ima svoju volju i da želi istražiti svoju okolinu te da još nije toliko pitoma da u svakom trenutku želi raditi ono što Vi želite.

Bitno je da imate puno strpljenja jer imate  puno vremena izgrađivati Vaš odnos s tigricom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr