Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije tigrice, jedna ženka i drugi mužjak. Ženku imam 6 godina, a mužjaka 1 godinu. Prije sam već imala mušku papigu koja je uginula pa smo kupili novu da ova ne bude sama. Ženka me se uvijek bojala i grizla me, a bivši mužjak se igrao sa mnom i nije me se bojao. Novi mužjak jednako reagira kao i ženka. Ne žele blizu ruci, ne žele se hraniti iz ruke, ništa! Ako pjevaju i ja se približim kavezu oboje utihnu. Lijepo se brinem o njima, imaju hrane, vode, sve. Pokrivam ih prije spavanja krpom i puštam ih da lete. Zašto me se boje? Nikad im ništa nisam učinila nažao. Ženka ne leti dobro. Kada je pustim iz kaveza sleti na pod i ne pokušava poletjeti.

Kad se nečega prepadne i pokuša poletjeti, zabije se u neki ormar ili nešto i padne na pod. Trudimo se da je sve pokriveno mekanim krpama i da nitko ne radi nagle pokrete. Zašto loše leti? Redovito je puštamo i mislili smo da je razlog mozda ne često letenje, ali redovito je pustamo van 2 mjeseca. Čula sam da kad imate dvije papige, da ih se ne može ništa naučiti jer imaju društvo pa nisu zainteresirane za vas. Zasad nisam vidjela suprotno od toga što su mi rekli. Postoji li način da ih naučim govoriti ili nešto takvo?
Dobrila

O: Doista ste učinili sve preporuke kod pripitomljavanja i kontakata tigrica sa vlasnikom, no bez uspjeha. Što je pošlo po krivu teško je procijeniti jer su ptice individue za sebe te ne postoji univerzalnog uzroka i rješenja. Iako je uvriježeno mišljenje kako će se dvije ptice iste vrste posvetiti jedna drugoj, ne znači da će u svakom slučaju u potpunosti zanemariti vlasnika.

S obzirom na situaciju u kojoj ste se našli, možda je najbolje da krenete ispočetka.

Najprije trebate steći njihovo povjerenje, a zatim krenuti na komunikaciju. Najlakše ih je pripitomiti ako ih naučite da "jedu iz ruke" jer se papigica posve nauči na čovjekovu ruku, a s time i na čovjeka.

Prilaženje krletci (ali ne preblizu kako ih ne biste uznemirili) mora biti na način da Vas vide i da shvate da ih Vi promatrate. Svaki put kad prilazite krletci izgovarajte njihova imena mirnim i mekanim glasom. Također, svaki put kada prilazite krletci kako bi stavili hrane, izgovarajte njihova imena. Isto tako, pričajte im ili čitajte mirnim i mekim glasom kada radite svoje poslove. Ovo će pospješiti povjerenje prema Vašem glasu i Vama. Prijateljski se odnosite prema njima dajući im poštovanja i prostora. Ovaj prvi korak ka pripitomljavanju treba činiti vrlo polako u trajanju najmanje tjedan dana.

Kada će se tigrice ugodno osjećati u Vašoj blizini, možete započeti drugi korak. Kada ih hranite, bitno je da se odmah ne odmaknete od krletke kako bi prihvatile Vašu prisutnost. U početku oklijevaju uzimati hranu u Vašoj blizini. Možete ih ohrabriti na način da se polako odmaknete nekoliko koraka od krletke. Ako nakon toga hranu uzme bar jedna tigrica, znači da je njoj u tom trenutku trebalo prostora. Ovo bi se svakodnevno trebalo činiti polagano i sa strpljenjem smanjujući prostor potreban da uzmu hranu. Ako pokažu bilo koji znak uznemirenosti, udaljenost bi trebala biti na onoj mjeri na kojoj se osjećaju ugodno. Morate zadobiti njihovo povjerenje kako bi se s vremenom osjećale sigurnima uzeti hranu u Vašoj blizini.

Treći korak trebao bi biti poduzet kada drugi završi i u potpunosti bude usvojen. U ovom koraku pticu učimo da uzme hranu iz naše ruke. Tijekom tog perioda savim im je udobno hraniti se kada ste Vi u blizini krletke. U početku, trebali bi im dati omiljenu poslasticu (npr. proso) i stajati kraj krletke. Također, možete smanjiti količinu hrane u posudici kako bi poželjele još a imajte pripremljenu poslasticu u ruci za ponuditi im. Ako ne uzmu iz ruke stavite je u posudicu za hranu i dopustite da je pojede. Ovo ponavljajte sve dok ne steknu toliko samopouzdanja da uzmu hranu iz Vaše ruke.

Svaku "vježbu" treba ponavljati sve dok se tigrice neće osjećati sigurno obavljajući je, a tek zatim krenuti na slijedeći korak. Također, komuniciranje pokušajte intenzivirati u jutarnjim ili večernjim satima te svakako pazite na stalni kontakt očima sa tigricama.

Stavljanje ruke u krletku provodite vrlo polako da se ptice ne uplaše i da kod njih ne izazovete strah. Ovakav se način pristupanja pticama mora ponavljati svakog dana nekoliko puta. Kada zapazite da su se priučile (ili bar jedna od njih) na ruku i da Vas se više ne boji, onda krenite s daljnjim vježbama. Ispružite kažiprst i polagano ga prinesite ptici pod prsa. Ako ptica odmah sama ne stane na njega, pokušajte laganim guranjem njena tijela unatrag. Ona će u tom slučaju stati na prst jer je ranije naučila da joj ljudska ruka ne želi načiniti nikakvo zlo, tj. stekla je potpuno povjerenje u čovjeka. Kad se nauči stajati na prstu treba je pokušati lakim kretanjem ruke izvaditi iz krletke.

Sa strpljenjem se može sve učiniti. Važno je ne dopustiti im da pobjeđuju ako željeno odmah ne postignete.

Što se tiče sposobnosti letenja, ono je u ptica kućnih ljubimaca onemogućeno ili oslabljeno skraćivanjem letnih pera te pretilošću. Također, treba spomenuti i poremećaje ravnoteže (uslijed upala bakterijske ili virusne etiologije u području glave, potres mozga, i sl.) koje je moguće odrediti jedino pregledom kod veterinara. Sposobnost snalaženja u prostoru je u ptica razvijena na zavidnoj razini, a ometaju je reflektirajuće površine, npr. zrcalo, staklo, prednja strana TV prijemnika, ormar sa sjajnom površinom i sl. pa se prilikom puštanja ptica van krletke preporučuje navući zavjese i prikladnim prekrivačem prekriti navedene površine kako ne bi došlo do ozlijeđivanja. Kako poduzimate navedene mjere zaštite, savjetujem Vam posjet veterinaru kako bi na osnovu pregleda utvrdio o kakvom se problemu radi, te preporučio odgovarajuću njegu i/ili terapiju.

OZNAKE: