Povratak

Poteškoće s letenjem ptice koja duže vrijeme nije letjela

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Dobio sam malog aleksandra i on je star godinu i pol. Bio je kod čovjeka koji ga nije puštao letjeti najmanje 1 godinu. On je cijelo vrijeme bio u gajbi. Ja sam ga pokušao pustiti, ali on ne može letjeti, kao da ne zna... ne znam šta je to. Da li bih ga trebao puštati svakodnevno da leti i da si ojača krila ili ne da ga ne mučim? Molim vas da mi date neki savjet. Hvala, Mislav

O: Vaš aleksandar je mlada papiga te bi ga postepeno trebalo na neki način "izvući" van krletke. Pokušajte s nekom poslasticom (kikiriki u ljusci, svježim komadićem jabuke).

Budite strpljivi i uporni jer "izvlačenje" može potrajati i mjesecima (2-3 mjeseca), mjesec dana ptici treba samo da se privikne na novi ambijent i svakodnevna događanja oko njega.

Puštanje iz krletke i letenje po sobi bilo bi poželjno jer će se takva aktivnost povoljno odraziti na zdravlje papige, jačaju se prsni mišići, perje je ljepše i bolje kvalitete te bolje prijanja uz tijelo ptice, što joj opet omogućava bolju prilagodbu na vanjske faktore poput topline ili hladnoće.

U ishranu nastojte uvesti više svježe hrane (jabuke, mrkve) jer zbog nekretanja ptica može imati viška grama tjelesne težine, a također može doći do omašćivanja jetre, što se odražava na duljinu životnog vijeka ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr