Povratak

Povraćanje neprobavljene hrane i pravilna prehrana tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Udomili smo jednu pitomu tigricu koja je jako vesela, razdragana i naučena na ljude. Hranimo ju sjemenkama, vitaminima i svježim voćem. U krletci ima ogledalo, ljujljačku, grančice i običnu žlicu. Inače se zaista normalno i veselo ponaša, međutim primjetila sam da svaki dan povrati. Ustvari, u žličici uvijek nađemo hrpicu neprobavljenih sjemenki. Stolica je normalna. Da li negdje griješimo u prehrani, da nije bolesna? Molim savjet i zahvaljujem, Suzana

O: Povraćanje neprobavljene hrane se javlja kod papiga koje nisu dobivale dovoljne količine hrane i bile u oskudici.

Kad im date hranu, jedu pohlepno pa im se u voljki nakupi veća količina sjemenki, a tada se napiju vode i sjemenke nabubre te voljka ne stigne omekšati hranu, već papiga povrati gotovo cijele nabubrene sjemenke.

Taj se stečeni patološki poremećaj liječi obiljem hrane, pogotovo voća i povrća. Ponekad proces ozdravljenja traje i više od mjesec dana jer papigi treba vremena da shvati da neće biti gladna ako ostavi sjemenke u zdjelici.

Osnovna prehrana tigrica sastoji se od sitnog sjemenja koje možete nabaviti kao gotovu mješavinu sastavljenu od prosa, zobi (glanc ili svijetlo sjeme), malo pšenice i konoplje. Najbolje su one mješavine koje nose naziv premium te sadrže osam do deset vrsta sjemenki, a imaju i vitaminsko-mineralne dodatke.

Voće treba činiti bar 10% dnevne prehrane. Papige većinom rado uzimaju jabuke, kruške sa sjemenom (kruškine sjemenke papige obožavaju jer su trpkog okusa), agrume, grožđe, smokve, marelice, breskve, banane, jagode, maline, borovnice, trešnje i višnje bez koštica, ananas, kivi, mango, papaja. Šljive i nektarine nemojte davati jer bi mogle uzrokovati probavne poremetnje.

Povrće je bogato biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima te ga je potrebno davati svakodnevno i raznovrsno. Mrkva je bogata A vitaminom i neophodna je jednom tjednom, kao i peršin, celerov list i korijen. Kelj, zelje, blitvu i krastavce treba davati s oprezom jer uzrokuju mekanu, vodenastu stolicu pa ih je potrebno davati u manjim količinama.

Voće i povrće treba davati sirovo, dobro oprano i suho.

Kao poslasticu možete dati bar u klasu s biranim sjemenkama i ukusnim voćem i medom, ali nemojte pretjerivati jer takva poslastica deblja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr