Povratak

Preduvjet za uspješan razvitak zametka rozenkolisa: izlijeganje ptića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Dobar dan imam jedno pitanje imam par rozenkolisa malo više od godine i pol naime  prošle nedjelje sam išla očistit gajbu i slučajno razbila jaje za koje nisam znala da je snijela zatim je u ponedjeljak snijela drugo jaje koje joj se malo ulupilo pukla je gornja kora al opna nije i sad čekam hoće li biti jaja i što mi je raditi sa ovim ulupljenim jajem, Naime oni imaju gnijezdo otkriveno i mi smo joj ga bili pokrili ali se bojala približiti zato je ovo drugo jaje ispalo iza gnijezda i napukla korica.unaprijed hvala. Anđelka

O: Rozenkolisi se općenito relativno lako razmnožavaju. Često se uočava kako im je nagon za reprodukcijom toliko jak da ženke nesu jaja u i ako se drže same u krletki. Rozenkolisi su spolno zreli već sa osam mjeseci starosti, no preporučljivo vrijeme za parenje je u starosti od 12-15 mjeseci. Dražesne papigice izlegnu od 3-8 jaja, a inkubacija traje 22-25 dana. Preduvjet za uspješan razvitak zametka je neoštećena ljuska jajeta. Naime, iako se čini vrlo tvrda ali građena je od mnoštva sitnih pora kojima se vrši izmjena zraka, odnosno kroz njih ulazi kisik a izlazi ugljični dioksid čime se omogućuje disanje zametka.
Samo neoštećen omotač može osigurati optimalne uvjete za preživljavanje zametka pa bi tako bilo preporučljivo ukloniti i ovo oštećeno jaje iz gnijezda. Nerijetko ženka sjedi na jajima cijelo vrijeme dok mužjak preuzima brigu oko hranjenja ženke a specifičnost je kako se često mužjak pridruži ženki u gnijezdu i pomaže i pri othrani mladunaca nakon izlijeganja, no nije pravilo. Mladunci će početi napuštati gnijezdo za 38-50 dana i za 2 tjedna nakon toga biti će samostalni, kada se preporučuje povremeno vaditi ih iz gnijezda i privikavati ih na ruku, odnosno provoditi socijalizaciju.
Roditeljskom paru potrebno je pojačati prehranu tokom othrane mladih ptica pa im se može ponuditi npr. namočene sjemenke, naribana mrkva i jabuka, tvrdo kuhano jaje, te kao izvor kalcija sipina kost, kalcijeva kocka te vitaminsko mineralni gotovi preparati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr