Povratak

Pregled ptice i postavljanje dijagnoze / Ptičja ambulanta na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Hvala vam na prethodnom odgovoru. Jaja sam bacila kada je nimfa počela izlaziti sama iz kaveza i kada ih je odbacila i opet se nastavila ponašati normalno, ali od jučer sam primjetila da je nekako mirnija i pila je vodu više nego inače. Malo ide glavom naprijed-nazad i izbaci vodu, i tako je čitavu noć. I danas je nešto mirnija, znate li što može biti u pitanju? Hvala vam što uvijek odgovorite.
S poštovanjem, lijep pozdrav, Meliha

O: Da bi se utvrdilo pravo zdravstveno stanje ljubimca potrebna je klinička pretraga koja započinje pregledom  kaveza i sadržaja u kavezu, izgledu poda, rasporedu prečki, izgledu i smještaju hranilice i pojilice, regurgitiranog sadržaja i izmeta. Za detaljni klinički pregled nakon pažljivog hvatanja i obuzdavanja ptice potrebno ju je izvagati, po potrebi izmjeriti temperaturu, a zatim se pomno pregledava perje i koža, pretraga vidljivih sluznica, bilo i disanje, stupanj hidratacije te palpacija abdomena. Može se uzeti bris iz voljke ili kloake i poslati na bakteriološku pretragu.

Dodatne pretrage su slanje izmeta iz kaveza na koprološku pretragu i vađenje krvi za hematološku pretragu. Uz klinički i rentgenski nalaz, pomaže mjerenje vrijednosti određenih biokemijskih parametara krvi (promjene na bubrezima nalazimo porast razine mokraćne kiseline).

Nimfu je potrebno smjestiti u toplu prostoriju gdje je temperatura 30°C, bez propuha, i obavezno joj davati u vodu za piće multivitaminske pripravke.

Opisani simptomi mogu odgovarati cijelom nizu različitih bolesti pa je neophodno postavljanje dijagnoze uz klinički pregled ptice, kako bi se moglo ciljano terapirati oboljelu pticu. Takav pregled možete obaviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, u Ptičjoj ambulanti – kontakt tel.  01/2390-410, a radno vrijeme je sljedeće: ponedjeljkom, srijedom i petkom 10-12 sati, utorkom i četvrtkom 16-18 sati, a subotom 9-11 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr