Povratak

Prehlada kod nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam papigu nimfu. I danas ujutro oko 8 sati nam je pobjegla van iz kuće, kako i sami ne znamo. I, evo, sad smo ju ulovili. I kako je ona bila cijeli dan na hladnome i to sve, sutra sam se uputila veterinaru, a da li joj mogu nešto ovako datii, bojim se da mi ne ugine? Hvala i pozdrav! Martina

O: Drago mi je da Vam se ljubimica vratila. Kako nimfa potječe iz toplijih krajeva, ovakve niske vanjske temperature pogoduju pojavi zdravstvenih problema, pri čemu je najveći rizik za respiratorne infekcije, odnosno prehladu.

Prehlada i jest najčešća bolest dišnog sustava kod ptica pri čemu se uočavaju sljedeći simptomi: nakostriješeno perje, ubrzano disanje, pretjerano spavanje, prestanak pjevanja, klimanje repa. Ovim simptomima se mogu pridružiti i iscjedak iz nosa, kašljanje i kihanje te promuklost, češće otvaranje kljuna, a iz nosa se može cijediti bjeličasta sluz koja podražava na kihanje pa ptice trzaju glavom, istežu kljun i guše se.

Nimfu odmah smjestite u toplu prostoriju gdje je temperatura 30°C, bez propuha i obavezno joj davajte toplu vodu za piće u koju je potrebno dodavati multivitaminske pripravke. Iznad krletke možete, na udaljenosti od oko 50 cm, staviti žarulju od 60 W kao dodatan izvor topline. Voće i povrće je dobro izbaciti iz prehrane dok joj se stanje ne normalizira.

Svakako je odvedite u veterinarsku ambulantu na pregled jer ukoliko dođe do prehlade, ona se mora izliječiti hitno jer neliječenje dovodi do upale gornjih dišnih puteva te posljedično upale pluća.

Do odlaska u ambulantu nastojte je držati što više u krletci, kako se ne bi previše fizički umarala, što zahtjeva još veći dotok zraka i pojačanu cirkulaciju, koja je već oslabljena zbog mogućeg oboljenja. Nastojte joj davati mekšu hranu (kuhano jaje, sok od naranče, drobljene kekse) i držati na toplom i prozračnom mjestu.

Pratite znakove zdravstvenog stanja kao što je promjena konzistencije stolice ili tona glasa, gubitak apetita, prekomjernog spavanja, kihanja, iscjetka iz očiju ili nosa te zacrvenjene nosnice. Uočavanje jednog od navedenih simptoma ili više njih, svakako napomenite u ambulanti.

Možete se obratiti i u specijaliziranu ambulantu za ptice kućne ljubimce na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Prilažem Vam i broj telefona kako bi mogli dogovoriti termin pregleda i smanjili izlaganje dodatnom stresu Vaše nimfe: 01/ 2390 410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr