Povratak

Prehrana autralskih zebica koje podižu mladunce

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Htio bih vas pitati koju hranu trebam davati australskim zebicama kako bi mladunčad nahranili? Hvala, Nikola

O: Svojim odraslim zebicama ponudite njihovo uobičajenu hranu, smjesu za zebe, ali u vrijeme kada počinju hraniti svoj podmladak u posebnu posudicu se daje mokra hrana ili takozvani "pastončino" koji je kombinacija jaja, voća, meda, aminokiselina lizina i metionina, minerala i vitamina. Ovu hranu možete nabaviti u Pet centru pod nazivom "Ovomix gold giallo" (Padovan) i "Frutti Patee" i "Forti Patee" (Orlux).

Također, pticama ponudite sipinu kost (zbog minerala), gritt (mljevene školjke) i vitaminske pripravke u obliku otopine (dodaje se u vodu za piće).

Vitamini se daju u vodu za piće tijekom sedam dana, potom slijedi pauza od sedam dana i ponovo ponavljate vitamine, dokle god roditelji hrane svoj podmladak.

Ako niste u mogućnosti nabaviti navedene pripravke i mokru hranu, možete je i sami raditi od tvrdo kuhanog jaja, par kapljica iscijeđene naranče i mrvice (keksi), naravno možete ponuditi i svježe voće poput jabuke.

Mladi ptići ne mogu sami konzumirati hranu tri tjedna od dana izljeganja. Nakon tog perioda, po dnu krletke prospite sjemenje (smjenje treba biti što sitnije ili ga sami usitnite) i mokru hranu (Orlux ili Padovan ili sami pripremite na opisani način). Zbog posipanja hrane po dnu krletke, a naročito zbog svježe i mokre hrane, dno krletke treba redovito svakodnevno čistiti.



POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr