Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Već sam vas bio pitao u vezi kljuna moje papige (tigrice). Njoj kljun naraste pa nakon pola godine otpadne pa joj opet za tjedan dana naraste. Recite mi čime joj mogu spriječiti rast kljuna i čime joj ga mogu smanjiti na prirodnu veličinu? Prilažem i nekoliko njezinih slika. Unaprijed hvala,
Mirko

O: U tigrica, ali i ostalih ptica, periodički se obnavlja tkivo kljuna. Kljun papige neprestano raste. Papige koje svakodnevno imaju priliku grickati grancice, sipinu kost i slično, kljun troše pa nema potrebe za njegovom korekcijom.

No, u starijih ptica, najčešće, zbog za sada nepoznatih uzroka, kljun ponekad izrasta prebrzo, bez obzira na redovito brušenje o sipinu kost ili mineralni kamen. Smatra se da bi ova pojava mogla biti povezana sa neadekvatnom prehranom. Nedostatak minerala (zelena hrana i grit) redovito je povezan sa nedostatkom vitamina i proteina. Također, ovom stanju pridonosi i dulje vrijeme mekane stolice ili proljeva, što dovodi do smanjene resorpcije hranjivih tvari, a često je slučaj i da pticama prekomjerno izrasta kljun ili nokti uslijed bolesti jetre.

Kao i kod sisavaca, kljun se  sastoji od gornje vilice (maxilla) i donje vilice (mandibula). Prekomjernim rastom je obično zahvaćena samo gornja čeljust, a vrlo rijetko dolazi do ispreplitanja gornje i donje čeljusti jer obje simultano rastu prebrzo. U svakom slučaju, ptici je spriječeno normalno uzimanje hrane. Ako se ništa ne poduzima kako bi se problem riješio, uzimanje hrane s vremenom postaje u potpunosti onemogućeno, a predugi kljun oštećuje kožu u području voljke. U ovom slučaju najbolje je posjetiti stručnjaka u tom području. Preporuka je Ambulanta za ptice kućne ljubimce na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Liječenje se provodi adekvatnom njegom i prehranom. U nekim slučajevima dovoljna je samo promjena prehrane, dok u je u drugima potrebno i redovito skraćivanje kljuna. Ako je ptica sklona ovom problemu potrebno je poduzimati redovito skraćivanje kljuna, ponekad i svaka tri do četiri tjedna. Svakako se ovakva pojava ne smije zapustiti jer posljedično dovodi do smanjenog uzimanja hrane, gubitka tjelesne težine, pada opće otpornosti organizma i podložnosti infekcijama. Ovo za posljedicu može imati ozbiljno narušavanje zdravlja, ali i uginuće.

Postupak skraćivanja kljuna je bezbolan, kao i skraćivanje nokta. Kod korigiranja kljuna treba biti oprezan jer nestručnim skraćivanjem može se oštetiti kljun (dolazi do puknuća) ili se kljun previše skrati, što dovodi do krvarenja, bolno je i predstavlja problem jer papiga s takvim kljunom nije u mogućnosti uzimati hranu. Korekcija kljuna može se izvršiti klještima ili rotirajućim brusnim kamenom. Svakako bih Vam preporučila da ovaj zahvat povjerite veterinaru.

OZNAKE: