Povratak

Prepoznavanje spola pjevajuće papige

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Možete li mi reći spol moje papige ako je moguće vidjeti sa slike? Unaprijed zahvaljujem. Pozdrav, Nikša

O: Kao kućni ljubimac, pjevajuća papiga je jako zahvalna ptica, što zbog svoje ne prevelike veličine i svoje ljubazne naravi (ne grize kao većina papiga) te ugodne i umjerene pjesme.

Razlika među spolovima je vrlo dobro vidljiva već i kod mladih ptica u gnijezdu. Ženke su sivo-zelene, maslinastog preljeva, dok mužjaci imaju fluorescentno zelenu glavu i vrat, zelena leđa i rep sa crnim dijelovima, a grudi su intenzivno žute, dok je nadrepni dio jarko crvene boje. Krila su zelena sa tamno plavim rubovima na letnim perima.

Osim osnovne boje, kod pjevajućih papiga javljaju se i varijante odnosno mutacije boja koje su primarno vezane uz spol: cinnamon, lutino, pallid, pallidino, platinum, opaline; autosomalne recesivne mutacije: plava, pjegava, ugar, brončani ugar, žuta sa crnim očima; te dominantno naslijedne mutacije: sivo-zelena. Postoje varijacije među primarnim mutacijama. U nekakvom globalnom načelu, boje mužjaka kod originalne boje i kod mutacija su intenzivnije pa možete tako pokušati raspoznati mužjaka od ženke. Osobno mi se čini da je Vaša ptica ženka lutino mutacije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr