Povratak

Prepoznavanje spola tigrica u paru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imamo problem s identifikacijom spola kod tigrica. Nakon uginuća mužjaka, ženka je dobila svijetloplavu boju iznad kljuna. Starost je 7-8mj. Prema plavoj boji mi sada mislimo da je mužjak i onda smo kupili ženku, otprilike iste starosti. Sada ta nova ženka isto dobija svijetloplavu boju pa smo skroz zbunjeni. Naime kada smo ubacili ženku, odmah su se zaljubili, stalno se grickaju i uvijek su zajedno. Nedavno su počeli gristi gnijezdo, što navodi na moguće parenje. Bijela tigrica je ta nova ženka i ona pjeva, dok plavi mužjak ne pjeva i stalno nešto grize. Izvolite i slike, pa ako nam možete pomoći bit ćemo veoma zahvalni.  LP, Darko

O: U mladih tigrica je vrlo teško i nezahvalno određivati spol. Premda pod „vrlo mlade“ mislimo na dob od 4 do 6 mjeseci, često se ta boja pokljunice stabilizira tek sa godinu dana starosti, što je i optimalno vrijeme za parenje, ne ranije. Neki stručnjaci pak navode da je u vrlo mladih papiga ipak moguće je odrediti spol po prisutnosti ili odsustvu bijele boje. Bijeli kljun će obično posmeđiti (ženka), dok kljun lijepe, ružičaste boje i bez imalo bijele boje pokazuje da se ipak radi o muškoj tigrici. Također, u odrasle ženske tigrice, a za razliku od mužjaka, je ustanovljena slojevitost boje  pokljunice. Donji sloj pokljunice bijeloplav, srednji je bjelkast, a gornji je naravno smeđkast (moguće je da bude i gornji bijel) i taj gornji sloj je jasno jedini vidljiv. Ovo znači da ženke zaista u jednoj fazi rasta i spolnog sazrijevanja mogu imati imati blijedoplavu boju kljuna. Boja pokljunice odraslog mužjaka je kraljevsko plava do ljubičastoplava.

Iz svega ovoga proizlazi da bi Vaše papigice mogle biti ženke, pogotovo ako starijoj papigici do godinu starosti kljun ne poplavi skroz, no nažalost to ne mogu tvrditi s potpunom sigurnošću; vrsni poznavaoci i određivači spola su ipak dugogodišnji uzgajivači.  Općenito, mužjaci su komunikativniji, ekstrovertniji u izričaju, dok su ženke tiše, ali ponekad malo nervozne. Također, ženka bez mužjaka može snijeti neoplođeno jaje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr