Povratak

Prepoznavanje spola žakoa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas da mi kažete kako se može odrediti spola žakoa?
Unaprijed hvala,
Ana

O: Određivanje spola u žakoa ponekad je vrlo otežano s obzirom na to da postoji tek nekoliko neznatnih vanjski vidljivih razlika među njima.

No, postoji nekoliko načina: mjerenje - mužjaci su dulji te ujedno i krupniji od ženki, a dosegnu od 30 do 35 cm, dok su ženke od 2 do 3 cm kraće.

Zatim, oblik glave - mužjak ima širu i plosnatiju glavu od ženke. Ženka ima dulji i vitkiji vrat a glava joj je manja i okruglija nego u mužjaka.

Sljedeće, gledajući iz daljine oblik tijela žakoa uočava se kako ženka ima izdužen, eliptičan oblik tijela dok je tijelo u mužjaka okruglastije. Ženka ima također više eliptičan oblik oka dok je u mužjaka okrugao.

Mužjak žakoa koji potječe iz Conga ima i položena crvena pera oko nosnica kao i tamnije obojana pera na krilima.

Sljedeća razlika potječe prema boji pera gledajući ispod repa. U mužjaka je bistre crvene boje dok se u ženki uočavaju i srebrnkasto obojeni vrhovi repnih pera. Također, razlika postoji i gledajući boje pera sa donje strane krila. U mužjaka je unutrašnja strana krila tamnije sive boje dok je svijetlo sive boje u ženki.

Najsigurniji način određivanja spola u žakoa je DNA analizom u veterinarskoj ambulanti. Možete se obratiti u Ambulantu za ptice kućne ljubimce na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr