Povratak

Prečke i dno krletke za ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam nimfu i molio bih vas za odgovor na pitanja. Zanima me kolike bi debljine najviše smjela biti prečka u kavezu? I da li je dobro na dnu kaveza imati onu rešetku iznad ladice ili je bolje da hoda po ladici (dnu kaveza)?
Domagoj

O: Prečke u krletkama ne bi trebale biti ni pretanke niti preširoke.

Ovisno o veličini ptice i veličini njenih nogica s noktićima te uvjetima u kojima držimo ptice (van kuće ili unutar), biramo debljinu prečkica za krletke.

Preuske prečke nisu poželjne posebno kod vanjskog držanja u hladnijim uvjetima jer prilikom odmaranja ptice prstići nogu neće biti zaštićeni i pokriveni perjem s područja trbuha, zbog čega najčešće dolazi do razvoja gihta kod ptica.

Prečka bi trebala biti okrugla ili s četiri zaobljena brida takve širine ili promjera da prilikom stajanja nokti (kandže) ne dodiruju noge s druge strane prečke, odnosno da ne dolazi do ranjavanja, što je opet mogući ulaz kožnim nametnicima i bakterijama te dolazi do upale na području nogica i prstića.

Materijal od kojeg bi trebala biti prečka mora biti što tvrđi, mekše drvo će velike papige vrlo brzo "uništiti" i izmrviti, a također, zbog svojih pora i utora, idealno je za bakterije i nametnike.

Uzgajivači ipak preporučuju da se unutar krletki postavi više prečka raznih debljina. Kod širih promjera ptica se mora dobro držati da bi se penjala i pri tome "troši" noktiće te ih vlasnik ne mora rezati prečesto, što je i stresno za samu pticu. Nadalje, prečke se postavljaju na razne visine jer većina ptica voli spavati pri samom vrhu krletke. Možete koristiti i prirodne grane koje ćete sami ubrati, ali ih morate sušiti barem oko dva tjedna (trs vinove loze i slično) ili kupovne, od raznih materijala (plastične, drvene, gumene), čiji veliki izbor možete pronaći u Pet centru.

Neke krletke imaju rešetke pri dnu tako da ptice ne mogu hodati po dnu, najčešće je to izbor vlasnika koji imaju više ptica unutar jedne krletke jer time smanjuju prašnjavost (ljuskice pojedenog sjemenja ostaju na dnu), a također se smanjuje hodanje ptica po većim količinama izmeta čime prljaju nožice (mogućnost lakše infekcije i upale na nogama).

Veterinari specijalisti za bolesti kaveznih ptica preporučaju krletke bez rešetki na podu, s korištenjem finog pijeska obogaćenog mljevenim školjkicama, iz više razloga. Hodanjem papige ili ptice po ovakvom pijesku vrši se lagani piling orožnjale i mrtve kože na nogicama, a školjkice će poslužiti kao zanimacija i kao izvor minerala, posebno kod mlađih ptica i ženki koje nesu jaja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr