Povratak

Prijelom krila nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam nimfu i prije nekoliko dana u sebi je imala jaje. Pustili smo ju malo da poleti, no dok je letila, nestalo joj je snage i zabila se slučajno u zid i pala. Mislim da je slomila jedno krilo jer se sad jedva kreće, a i visi joj. Mogu li ikako saznati da li ju moram voditi kod veterinara ili će se to krilo samo izliječiti?
Unaprijed hvala, Ana

O: Bilo bi svakako poželjno da posjetite veterinara (ako ste s područja Zagreba preporučam Ambulantu za kavezne ptice pri Zavodu za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, tel. 01/ 23 90 410).

Naime, kosti krila se možda mogu reponirati ili vratiti na mjesto i nakon toga krilo se mora fiksirati zbog boljeg zacijeljivanja. Ako se radi o težoj ozljedi i nemogućnosti repozicije, krilo se mora amputirati, a pacijentu davati antibiotik kroz tjedan dana uz mirovanje, temepraturu prostorije iznad 20-21 stupnja C i dodavanje vitaminsko-mineralnog preparata u vodu ili hranu. Posudice za hranu i vodu, u tom slučaju, moraju biti lako dostupne oboljeloj ptici.

Ako se ozljeđeno krilo ne terapira (reponiranje uz terapiju antibiotikom) može doći do nekroze oštećenog tkiva i sepse (prodora bakterija u cijeli organizam), što bi bilo vrlo nepovoljno za Vašu nimfu, a pri ovakvim ozljedama ptice gube i apetit te se time usporava proces ozdravljenja.



POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr