Povratak

Pripitomljavanje australske zebice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam prijateljicu koja ima 20 australskih zebica. Jedanput je pustila svih 20 da lete po kući. Sve su mirno odletjele do stolića i igrale se. Dozvala je jednu i došla jo je na prst i počela se maziti. Jedna je čak i meni došla na prst. Nisu se nimalo uplašile. Kasnije im je rekla da se vrate u kavez i one su se vratile. Onda je iz krletke izvadila gnijezdo, unutra su bili mali ptići, ona ih je stavila u ruke i hranila te ih vratila natrag. Ja isto imam zebice, ali 2 u maloj krletci. Nikada ih nisam vadila van, jedan put su mi pobjegle iz krletke i same se vratile. Imam jednog malog ptića koji je unutra malo više od 15 dana. Mogu li ih i ja vaditi van te mogu li hraniti ptića i učiti ga letjeti. Moram li im staviti ono oko noge i kako? Unaprijed hvala! Katarina

O: Zebice su živahne, vole letjeti i treba im omogućiti što veću krletku (minimalno 60 x 40 x 40 cm). U svojem prirodnom okolišu zebice žive u grupama od 40 do 100 ptica. Kako zebice u prirodi žive u jatu, vrlo su društvene i stoga je zebice potrebno držati najmanje u paru.

Plašljive su u društvu ljudi i ne vole da ih se mazi ili drži u ruci. Njima se treba puno baviti pa će Vam svakako pružiti mnogo veselja i biti manje plašljive.

Bilo bi dobro da puštate svoje zebice da se izlete, nakon čega će se one same vratiti u krletku jer ima se tamo nalazi hrana i voda. Na dolazak na ruku ih se uči dugo i postepeno. U početku morate samo držati ruku u kavezu sve dok se ljubimci ne naviknu da im ne prijeti nikakva opasnost. Nakon što se oslobode straha, možete im polako početi pružati prst, ali još uvijek u kavezu. Ukoliko ptičica ne želi doći na prst možete ju lagano probati pogurniti prstom dok je na prečkici. Nakon nekog vremena ljubmci će se naučiti na Vašu prisutnost i osloboditi straha.

Ovako malu zebicu od 15 dana nije još preporučljivo dirati, ukoliko se mama još brine o njoj. Također mlađe ptice lakše uče, pa je preporučljivo da ju počnete pripitomljavati čim izađe iz gnijezda.

Svojim zebicama ne morate stavljati prsten oko noge jer se prstenuju samo plemenite ptice koje se koriste u uzgoju. Na prsten se ugravira oznaka društva koje vodi evidenciju, uzgojna godina, početna slova imena i prezimena uzgajivača, te redni broj mladunčeta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr