Povratak

Pripitomljavanje malog aleksandra - učenje ptice da sleti na rame ili ruku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nabavio sam ručno hranjenog malog aleksandra i jede mi iz ruke i ne boji se već prvog dana. Možete li mi objasniti kako da ga naučim da mi stane na prst ili rame? Lovro

O: Prvi korak ka učenju na ruku je uzimanje hrane iz naše ruke. Tijekom tog perioda savim mu je udobno hraniti se kada ste Vi u blizini krletke i tako se osjeća sigurnim.

Dakle, kako je Vaš aleksandar savladao ovaj korak vrijeme je za sljedeći.

Kada se ptica udobno osjeća kada ste Vi u blizini krletke, hrani se kraj Vas, uzima hranu iz ruke i odgovara na način da se približi strani krletke kojoj ste najbliže, vrijeme je da krenete sa upoznavanjem Vaše ruke. Ponudite mu sjemenku prosa ili suncokreta ali ga nemojte pokušavati dirati ako se odmiče od Vaše ruke. Držite ruku unutar krletke ne radeći ništa, već samo da se navikne na Vašu ruku. S vremenom će shvatiti da mu ruka ne čini ništa nažao, ali za ovo je ponekad potrebno i nekoliko dana pa treba biti strpljiv.

Kada će prestati bježati od Vaše ruke možete početi lagano približavati ruku njemu sve do onog dana kada će Vam dati da ga lagano dirnete u prsa. Bitno je nastavljati sa tihim i mirnim govorom dok to radite. Kada će se osjećati sigurnim kada Vaša ruka dodiruje njegovo tijelo možete ga nježno pritisnuti u području trbuha i malo ga gurnuti. Velika je vjerojatnost da će tada jednom nogom stati na Vaš prst. Ako ga ovo ne preplaši možete ga opet lagano gurnuti kada će vjerojatno podignuti i drugu nogu i stati na Vašu ruku. Većinom odmah odskoče, ali tada Vi trebate ostati mirni i pokušati ponovno ako nije preplašen. Također, imajte na umu kako ptice obično najprije isprobavaju prečku (ili prst) pa se tek naknadno uz pomoć kljuna popnu na spomenuto. Ovo se ne može zvati ugrizom, ne boli i normalna je pojava. Budite spremni na ovo i nemojte povući ruku ako prije stajanja testira Vaš prst. Sve navedeno radite unutar kaveza jer se u njemu osjeća sigurnijim nego vani.

Iako je vrlo vjerojatno jako uzbudljivo kada prvi puta stane na Vašu ruku pokušajte ostati mirni i nastavite govoriti mu mirnim glasom. Nemojte žuriti uzimati ga van kaveza kada prvi puta stane na Vašu ruku jer Vas još uvijek upoznaje i iako se osjeća udobno kraj Vas dok je u krletci može se preplašiti kada ga izvadite iz kaveza.

Nakon redovitog stajanja na Vaš prst i ruku učenje na rame obično normalno uslijedi jer se ugodno osjećaju u kontaktu sa vlasnikom. Ovo je više spontana pojava, u želji za istraživanjem jednostavno penjući se duž ruke dolaze na rame. Proces možete ubrzati naravno, nagrađivanjem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr