Povratak

Pripitomljavanje tigrica u paru / Razdvajanje tigrice od partnera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam tigricu (ženku) kod mene je 4 mj. Moja prijateljica također ima tigricu (mužjaka). Prije 1 mj. ona je otišla na duže putovanje i mene je zamolila da joj pričuvam tigricu. Tigrice su bile u posebnim kavezima bile su toliko bučne da sam ih spojio u jedan kavez, jako se dobro slažu, kupljene su od istog uzgajivača. Zanima me hoćemo li mi te tigrice moći odvojiti, ako ih odvojimo hoće li to njima štetiti, možda će biti tužne? I još me zanima mogu li se tigrice u paru pripitomiti?

Ante


O: Tigrice su ptičice jata i vole društvo. Ako su same odgovarat će im društvo čovjeka, no ako su u paru posvetit će više pažnje društvu svoje vrste. No, može se i cijelo jato pripitomiti, kao i par tigrica. Ako se bavite svojim pticama i provodite s njima izvjesno vrijeme te se tako izborite za njihovo povjerenje i osjećaj sigurnosti, lako ćete ih moći pripitomiti i neovisno o broju. Ponekad čak i lakše nego pojedinačnu pticu jer je veća mogućnost da neka od njih bude hrabrija i radoznalija pa prije prilazi i drugu također potiče na zbližavanje. 

U prirodi ove male, vrckave ptičice često pojam vjernosti ne shvaćaju previše ozbiljno pa kada imaju izbor, koriste mnogobrojne opcije koje im društvo pruža – postoje ženke koje prihvaćaju više mužjaka, mužjaci koji se brinu o više ženki, čak i oni koji varaju partnera. Naravno, postoje i oni koji su vjerni, znači to nipošto nije pravilo.
 
Gubitak partnera je stres i javlja se tuga koja može biti različitog intenziteta ovisno o samoj tigrici, a to se može pokazati kroz smanjen apetit, bezvoljnost, nujnost. Vrlo često samo nadomještanje drugom papigom dat će povoljne rezultate i biti kao da ste vratili bivšu.
 
Kad budete morali razdvojiti papigice svakako obratite pažnju na njihovo  ponašanje. Dodavanje vitamina je neophodno kod svih stresnih situacija pa tako i kod ove. Uglavnom tuga prolazi za nekoliko dana, međutim ako je jačeg inteziteta potrebno je da ih ponovno združite ili im nabavite novu družicu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr