Povratak

Pripitomljavanje tigrice - stjecanje povjerenja ptice i poslušnost izvan krletke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dvije papige tigrice. Ženka i mužjak. Ženka je pripitomljena i sluša i u krletci i izvan krletke, a mužijak u krletci sluša, a izvan krletke ne sluša. Npr. u krletci mu stavim kažiprst ispred trbuha i stane na njega, a izvan krletke je bezobrazan i ne sluša.

Unaprijed hvala, Ante


O: Papigice tigrice iznimno su pametne i društvene, naučene živjeti u jatu pa stoga žude za fizičkom interakcijom s članovima svoga jata. Učenje na ruku je jedan od bitnih koraka ka uspješnom pripitomljavanju.

Pojava koju ste opisali nije rijetka kod tigrica. Krletka je ono mjesto gdje se osjećaju sigurno i ugodno, a vanjski prostor to nikako nije. No, dobar je znak što se mužjak ne osjeća nesigurno i preplašeno jer u tim slučajevima nerijetko i grizu pri pokušajima fizičkog kontakta. Ovakva pojava jednostavno je vezana uz činjenicu kako još nije stekao potpuno povjerenje prema Vama i Vaše ruke.

Dobro je što je mužjak usvojio ovaj korak dok je u krletci tako da je samo pitanje dana ili tjedna kada će isto načiniti i van krletke. Krenite ispočetka s učenjem na ruku van krletke. Tigricu van krletke treba učiti na ruku postepeno i ne siliti na kontakte. Prvi korak je vaditi tigricu van krletke na prstu ili ruci a kad i/ili ako odleti sa Vašeg prsta pustiti ga da leti sve do onog trenutka dok ne shvati kako je Vaša ruka sigurna a prst ustvari prečka na koju treba stati kad kažete "hop!" ili "gore!" i sl. Dnevno radite takve treninge po 20-tak do 45 minuta kako bi se tigrici održala koncentracija. Svakako ga primjereno nagradite za poželjno ponašanje omiljenom poslasticom ili lijepom i toplom riječi.

Što se više bavite sa tigricom, to će biti sve opušteniji i prijateljski raspoložen pa tako uspjeh zasigurno neće izostati.

Budite strpljivi i dosljedni i vjerujem da će ubrzo boravak Vašeg ljubimca van krletke biti na obostrano zadovoljstvo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr