Povratak

Probavne smetnje kod nimfe i terapija / Otečena kloaka i izraslina na vratu ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam mladu ženku nimfe, staru 3 godine i molim za još jedno mišljenje. Nije me bilo kod kuće 7 dana pa sam pticu povjerio na čuvanje roditeljima. No, kada sam se vratio, prije 2 dana, primijetio sam da moja nimfa ima izmetom začepljen izmetni otvor te je donji dio krletke izgledao kao da ima proljev i otežano vrši nuždu. Odmah sam mu oprao stražnjicu toplom vodom i prilikom pranja primijetio da mu je oko otvora otpalo perje i da mu je cijeli dio jako crven i naotečen. Papiga također ubrzano diše i jedva da se glasa, a kada se glasa zvuči tiho i promuklo. Papiga inače osim ove otekline ne izgleda bolesno, čisti se, pozdravlja ljude i kreće se "normalno", ali ipak otežano zbog otekline. Odmah sam ga odveo veterinaru te ga je veterinar pregledao i rekao mi da pošto su ptice osjetljivi pacijenti ne može detaljno odrediti što mu je, ali dobio sam Euroxil i Euterocaps. Također mi je rečeno da mu uz to uzmem 3 tablete (otvorim ih i prah koji je unutra pomiješam sa vodom) i svaki dan  (3 dana) mu to dajem da popije. Isto tako preporučeno mi je da uz sve to dajem opet posebnu vodu s par kapi limuna unutra da dobije nešto C vitamina... Otkako mu dajem te lijekove (2 dana) primijetio sam da i manje jede, no ipak kada mu dajem hranu s ruke pojede nešto.

Danas sam također primijetio i novu oteklinu na vratu, ispod kljuna, ali mi izgleda kao da se ova prethodna oteklina nešto smanjila te je papiga normalno (ali se brzo umorila) i letjela u sobi. No, unatoč toj manjoj oteklini na vratu, on izvodi sve moguće pokrete s vratom kao i prije. Također se često čisti kod stražnjice. Inače nisam mijenjao prehranu ptice, jedino što sam mu nedavno kupio sipinu kost i kocku za brušenje kljuna s nekim dodatnim mineralima. Davao sam mu i jabuke, koje inače vrlo rado jede, no sada ih otkako je bolestan ne želi. Veterinar mi je rekao da za 5 dana dođem s papigom na kontrolu, no strah me i želio bih saznati što je moguće više kako bih papigi pružio što adekvatniju njegu i omogućio brz oporavak mog ljubimca.
Hvala Vam unaprijed. Nino

O:
Proljev može biti  posljedica nagle promjene hrane, ishrane svježom i zelenom hranom ili voćem. Zatim, može biti riječ o bakterijskoj infekciji i parazitarnim invazijama kao i stresu.  Bolesne ptice imaju našušureno perje, proljev, u težim oblicima javlja se dehidracija, obično fecesom zaprljano, ljepljivo perje u području kloake, izražena je slabost, nevoljkost i drhtanje. Liječenje se bazira na davanju adekvatnih antibiotika peroralno (uglavnom u vodu za piće) i/ili parenteralno, a ukoliko se radilo o težim oblicima bolesti, koje su izazvale dehidraciju, potrebno je infuzijom nadoknaditi izgubljenu tekućinu.  Potrebno je papigi ponuditi smjesu sjemenja za srednje papige jer neke nimfe više vole veće sjemenje (npr. suncokret), dok druge više biraju manje sjemenje (npr. konoplja, proso i slično). Vlasnik najbolje zna što njegov ljubimac više voli i jede.

Za ozdravljenje prica je vrlo bitna toplina pa stoga savjetujem da uz jedan kraj krletke stavite žarulju kako bi se mogla grijati, ali i po volji i odmaknuti. Možda je došlo do nesporazuma, ali je vrlo bitno da svaki dan dajete svježe pripremljen Enroxil u vodu u dozi kako je i rečeno 2 ml na 4 dcl vode (0,5 ml na 1 dcl vode). Potrebno je da je ta posuda s vodom jedini izvor tekućine kako biste bili sigurni da ljubimac uzima lijek.

Izraslina na kloaki vjerojatno je nastala uslijed iritacije i prisutnosti izmeta i proljeva. Izraslinu na vratu bitno je pratiti (povećava li se) i pregledati.

Možete se obratiti na Veterinarski fakultet, u Ambulantu za ptice, budući da su kolege specijalisti za bolesti ptica - kućnih ljubimaca. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u krivo vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu, tel.: 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr