Povratak

Probavne smetnje (povraćanje i proljev) u nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kupio sam nimfu u Pet centru u Rijeci, staru oko 7 mj. Nije baš zaigrana i stalno je mirna i počela je povraćati neki dan hranu koju je pojela (hranu za srednje papige), koju sam joj kupio. A uz to ima i proljev i to jako vodenast. Možete li mi pomoći, šta da radim?
Mario

O: Probavne smetnje (povraćanje i proljev) kod ptica mogu biti uzrokovane raznim čimbenicima, poput stresa, prekomjerne težine, infekcija dišnog i probavnog sistema, pojačana toplina okoline u kojoj obitava ptica uz slabu ventilaciju i drugo.

Bolesnu pticu treba smjestiti u prostoriju u kojoj nema propuha ili dima, temperatura okoline mora biti ugodna (21-24 stupnjeva C) i mirna, odnosno bez buke. Ptici treba ponuditi razrijeđeni čaj od kamilice i jednom tjedno dodati ugljen za ptice u hranu.

Također, uzrok povraćanju može biti i povećana štitnjača koja svojim obujmom ometa normalan prolaz hrane kroz jednjak te ptica povraća neprobavljene sjemenke, a dio vrata ispod kljuna je mokar i slijepljen ispovraćanim sadržajem. U ovom slučaju daje se jodna voda kroz neko vrijeme.

Ako se stanje ne poboljša u toku par dana, odnosno papiga ne jede ili jede samo malo, papigu treba odvesti kod veterinara radi određivanja dijagnoze i pripadajuće terapije antibiotikom.

Preporučam Vam i promijeniti vrstu hrane, odnosno pokušati sa smjesom sjemenja za srednje papige od drugog proizvođača, jer neke nimfe više vole veće sjemenje (npr. suncokret), dok druge više biraju manje sjemenje (npr. konoplja, proso i slično). Vlasnik, u tom slučaju, treba znati što njegova ljubimica više voli i jede, a što ostavlja u posudici za hranu, te kod izbora i kupnje hrane birati određenog proizvođača ili u gotovu smjesu dodati, primjerice, veće sjemenke u većem omjeru.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr