Povratak

Problemi s nogom u tigrice i neurološke bolesti papigica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam papigu tigricu. Ima 12 godina i možda je glupo ovo što ću pitati jer sam svjesna da je stara, ali ipak mi je prirasla srcu. Posljednjih dana ne može stati na jednu nogicu, koja mi izgleda kao da je paralizirana. Dobro jede i pije, leti, ali se teže penje na prečkicu. Je li možda povrijedila nogu ili je to jednostavno zbog njenih godina? Hvala unaprijed na odgovoru, Meri

O: Zbog anatomije papigica (većina organa kod ptica su vrlo blizu međusobno te upala s jednog organa pređe na drugi) i fiziologije (mnogo brži i jači metabolizam od drugih ljubimaca), pristup veterinara, odnosno pregled papigice s neurološkim 

problemima je vrlo težak za veterinara u praksi.

Neurološke bolesti mogu biti primarne ili sekindarne, mogu biti unutar centralnog ili unutar perifernog živčanog sistema. Znakovi bolesti centralnog nervnog sistema su padavice, napadaji, ataksija, pareza, paraliza, termor trzaji glavom, tortikolis, vizualni defekti i promjena ponašanja. Bolesti perifernog nervnog sistema ispoljuju slične simptome ili znakove (pareza, paraliza, ataksija, tremor, slabost).

Veterinar mora uzeti u razmatranje godine ptičice, koliko je dugo sa sadašnjim vlasnikom, kakav je način držanja, veličina krletke, puštanje van krletke, temperatura prostorije u kojoj obitava ptičica, ishrana, povijest bolesti otprije, traume ili ozljede tokom života, izloženost mogućim toksinima.

Kod nešto starijih papigica, upala bubrega može se proširiti (zbog položaja) na glavne živce nogica i krila te ptica može pokazivati slabost na jedan od ekstremiteta (paralize, pareze, nestabilnost).

Glavni uzrok treba dijagnosticirati te odrediti terapiju, zbog toga se treba obratiti specijaliziranim ambulantama za bolesti kaveznih ptica (Veterinarski fakultet Zagreb). Papigicu do tada treba držati u što idealnijim uvjetima -topla prostorija bez dima i propuha, bez mnogo buke (TV), hranu i vodu postaviti da bude što lakše dostupna, u vodi za piće dodati vitamine bogate B kompleksom, posebno B1 vitamin kao podršku nervnom sistemu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr