Povratak

Problemi s ponašanjem papige

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: „... opsesija igračkama - ako dane pretežno provodi sama u kavezu, nimfa ponuđenu igračku iskorištava na različite načine (nosi oko vrata i sl.). No, najčešće vlasnike zabrinjava masturbiranje mužjaka nimfe na igrački ili nekom drugom objektu. Kako se često vežu uz vlasnika ovakvo ponašanje je usmjereno i prema njemu. Ovakvo ponašanje možete spriječiti na način da smanjite seksualne stimulanse (duljina svjetlosnog dana ne bi trebala biti dulja od 10 do 12 sati), onemogućiti prilaz mjestu za gnijezdo - polica, kutija za cipele i sl., zatim smanjite bliske kontakte i maženje kada počne ispoljavanje ovakvog ponašanja."

Moja nimfa je, znači opsesivna zbog igračaka. Prije se tako ponašala samo kad bi vidjela nešto žuto, sada više ni boja nije bitna. Pokušala sam da smanjim te stimulanse, ali ne ide. Sada je počeo i mene da grize. Šta da radim? Aldijana

O: Zbog povećane učestalosti poremetnji u vladanju mnogo je papiga u svijetu ostalo bez svojih domova.

Unatoč tome što su to vrste koje žive u velikim jatima, prejaka vezanost ptice za jednu osobu ne dopušta interakciju ptice ni s kim drugim osim s njenom najdražom osobom. Preovisne papige nisu u mogućnosti opustiti se te traže stalnu pažnju odabrane osobe - "njenog partnera". Osjetljive adolescentne papige postaju fobične i doslovno preko noći se počnu prema svom ljubljenom vlasniku vladati kao da je predator. Preosjetljive ptice stalno se čupkaju, prije miroljubive papige ne daju vlasniku pristup kavezu. Ugrizi i kričanje su najčešći na što se vlasnici žale, mnoge grizu sve članove obitelji i to bez prethodnog upozorenja.

Unatoč tome, sve više ljudi uzima papige za kućne ljubimce. Navedeni problemi u vladanju nisu u potpunosti nemodificirajući, ključna je edukacija vlasnika.

Najčešći uzroci problema u vladanju su premali kavez (za nimfu je preporučena veličina krletke min 70x40x60cm, a ako je okrugla promjer dna ne smije biti manji od 50 cm), lokacija kaveza - preko puta prozora, dnevni boravak, ne iznad visine čovjeka (dominacija) niti prenisko (anksiozne ptice i plahe ptice) i ne u kuhinji).

Nikako nije preporučljivo učiti pticu sjediti na ramenu jer su joj tu dostupni svi ranjivi dijelovi tijela (uho, oko, nos, usnice...). Čak i ako ptica nije agresivna to se ne preporuča jer ako počne padati mogla bi se uhvatiti za koji navedeni dio i ozlijediti vlasnika.

U prirodi je papigin dan podijeljen na četiri dijela: na međusobnu interakciju, njegu svojeg perja, traženje pogodne lokacije te hranjenje. U domu vlasnika mnoge papige pate od dosade. Da se to spriječi potrebno je barem tri puta tjedno omogućiti slobodan let po prostoriji. Papige mogu biti satima izvan krletke, mirne su i nisu sklone uništavanju predmeta.

Kupati se vole cijele godine, a nerijetko se kupaju i u pijesku koji možete ponuditi u posudici na dnu krletke. Papige se vole i tuširati  - veće papige pod tušem, a manje špricalicom za vodu, samo ptica mora biti na toplom da se ne prehladi.

Od igračaka joj možete ponuditi igračke za grickanje, penjanje, za igru nogama i puzzle. Preporučuje se izmjenjivati igračke. Hrana se može ponuditi da viri iz kutije, možete sakriti poslasticu da se ptica mora potruditi da dođe do nje i sl.

Mnogi vlasnici imaju i prevelika očekivanja od svojih ljubimaca, no moraju znati da papige nikada nemogu biti ljubimci poput psa kojemu je njegov vlasnik centar svijeta.

U prirodi papiga nikada neće koristiti kljun da ozlijedi člana svoj jata, jedino u obrani od predatora. Kljun će koristiti za penjanje, dodavanje, uzimanje, igranje..no u kući pogotovo papige podrezanih krila nemaju drugog izbora obrane od kljuna. Vrlo je važno otkriti pod kojim uvjetim i okolnostima grize. Mlade papige u biti niti neznaju čemu njihov kljun služi pogotovo ako nisu odrasle sa drugim papigama i moraju same naučiti za što sve kljun služi. Nakon ugriza, ako je vlasnikova reakcija vikanje, to će papigi biti znak da se dogodilo nešto zabavno jer one kriče i kad su vesele. Također, osjete ako se čovjek boji i to će iskoristiti. Pažljivo im treba davati poslasticu i voće jer mogu slučajno uhvatiti kljunom, a treba paziti i da se papiga kljunom ne penje po nama. Kao kazna za ugriz najbolje pomaže ljutit izraz lica jer papige jako opažaju grimase na licu. Papiga će vrlo brzo shvatiti da je vlasnik nesretan i trudit će se to ne raditi.

Kod papiga nekoliko problema vladanja ima seksualnu osnovu. To su regurgitacija hrane, masturbacija, perzistirajuće nešenje jaja te poteškoće s rasplodom.

Ako pružite papigi sve navedene uvjete, a ona se nastavi problematično vladati savjetujem Vam da se javite u Ambulantu za ukrasne ptice, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tel. 01/2390-410. Radno vrijeme je pon., sri. i pet. 9-11 h i ut. i čet. 16-18 h.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr