Povratak

Problemi s probavom i otečenje kloake kanarinke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam kanarinku koja već duže vrijeme ima probleme s izbacivanjem izmeta. Sad sam primjetila i da je kloaka natečena i izbacena i uvijek ima ostatke izmeta. Ptici dajem mješavinu hrane za kanarince, ima sipinu kost, pijesak... svaki dan se kupa i čisti. Skoro sam bila i kod veterinara koji mi je dao i ž-vitamix sa probiotikom koji joj dajem u vodi za kupanje i piće. Ptica se normalno ponaša i nikakvih drugih znakova nema osim te probleme sa izbacivanjem izmeta. Kupila sam joj i proso. Molim Vas za odgovor sta bi bio uzrok za to i kako da joj pomognem. Pozdrav, Amela

O: Nažalost niste naveli neke bitne podatke o vašoj kanarinki – koliko je stara, da li je već polagala jaja, je li bilo problema s time? Ženke ptica, naime, mogu imate otečenje kloake uzrokovano otežanim polaganjem jaja. Ukoliko ljuska jajeta nije dobro formirana, takva mekana ljuska može se priljubiti uz stjenku ovidukta i tako priljepljeno jaje postaje izvor neugode i otečenja kloake. Razlozi zbog kojih se to događa mogu biti fiziološki, vezani uz građu tijela i proporcije ptice ili nedostatak  minerala, prvenstveno kalcija koji je potreban za formiranje čvrste ljuske. Ukoliko je problem u tome, savjetuje se dodavanje kalcija u vodu, najbolje je da bude u tekućem obliku.

Ukoliko ipak nakon pomnog pregleda dođete do zaključka da nije problem u samom oviduktu, obratite pažnju na kvalitetnu ishranu Vaše ptice. Niste mi spomenuli jede li kanarinka išta svježeg voća i povrća. Naime, trebala bi, barem svaki drugi dan, dobiti po malo svježe salate ili ribane mrkvice ili pokoju kockicu jabuke. Vlakna iz svježeg voća i povrća olakšavaju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja izmeta u kloaci.

Ukoliko Vam navedeni savjeti ne budu od pomoći, preporučujem da kanarinku ipak odvedete kod provjerenog stručnjaka kao bi se zdravstveno stanje što prije poboljšalo.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr