Povratak

Procjena spola crvene rozele / Ambulanta za ukrasne ptice i perad na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Pročitala sam temu kako odrediti spol u rozela, ali nisam sigurna u to pa bih pitala stručnjake. Imam rozelu koja je stara 3 god. Zove se Kiki, ali ne znam je li mužjak ili ženka. Molim Vas pomozite mi! U privitku sam Vam stavila fotografije na kojima je Kiki... Unaprijed hvala, Vlatka

O: Spol kod crvenih rozela može se odrediti na temelju nekoliko pokazatelja. Kod mužjaka je intenzitet crvene boje na glavi jači nego kod ženki. Glava kod ženki je sitnija, a s gornje strane zaobljenog oblika, dok je kod mužjaka ravna. Na prsima je crveno žuta boja perja kod ženki razlivena, a kod mužjaka je prijelaz oštro ograničen. Izgled glave papige na slici je teško procijeniti, ali na temelju boja se može reći da je mužjak.

Rozele spolno sazrijevaju u dobi od 8 mjeseci (nakon drugog mitarenja), a tada se ptice može najlakše razlikovati.  Najsigurnija metoda za određivanje spola je određivanje DNA pomoću lančane reakcije polimerazom (PCR).

Pretraga se može obaviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a za informacije se možete obratiti u Ambulantu za ukrasne ptice i perad na telefon 01/ 2390 410. Radno vrijeme ambulante je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 11, a utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr