Povratak

Proljev i čupanje perja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj papagaj je star 7 godina. Danas sam primjetila da ima proljev, a već duže vrijeme čupa perje. Možete li mi savjetovati šta da mu dajem i šta da radim? Valentina

O: Preporuka je da posjetite veterinara zbog mogućnosti liječenja antibiotikom, koji može odrediti i dozirati samo veterinar u praksi.

Čupanje perja može imati više uzroka, primjerice rast novog perja, koji je pomalo bolan za pticu te zbog toga one ponekad počinju grickati i  čupati  mlado  pero  koje

polako probija kožu. Nakon određenog vremena to prelazi u naviku ptica te se one redovito čupkaju, posebno dok nema vlasnika, odnosno dok su same i dosadno im je.

Jedan od uzroka čupkanja mogu biti i vanjski paraziti ili nametnici, poput tekuti. Tekuti posebno napadaju pticu tokom noći, što vrlo uznemiruje naše pernate ljubimce. Pticu, u tom slučaju, treba poprskati preparatima protiv nametnika, a krletku dobro oprati u vrućoj vodi s četkom. Postupak prskanja ptice ponavlja se nakon 14 dana, a krletka se mora svakih sedam dana dobro očistiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr