Povratak

Proljev kod mlade nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam jako mladu nimfu, ima oko 3-4 mjeseca i sad, u zadnjih par dana, ima kao proljev i bude kao nekakva lokvica vode. Molim vas da mi odgovorite što prije što mi je činiti! Unaprijed hvala.
Maja

O: Proljev kod nimfi može nastati zbog različitih uzroka.

Promjena hrane, različite bakterijske i virusne infekcije, kao i parazitarne invazije mogu dovesti do pojave proljeva.

Osim tekućeg fecesa kao takvog, bolesna ptica ima i područje kloake uprljano ostacima sasušenog fecesa, perje je sljepljeno i generalno dolazi do promjene ponašanja pa su ptice letargične, nakostriješene, znaju drhtati, ponekad čak čupaju perje.

Posljedično, može se razviti dehidracija u akutnim slučajevima, a ako je proljev dugotrajan i slabijeg intenziteta, doći će do mršavljenja.

Nagla promjena hrane čest je uzrok proljeva, naročito ako se radi o zelenoj hrani. Takva hrana, ako nije svježa ili ako sadrži rezidue pesticida i gljivice, veoma lako izaziva probleme.

Stres sam po sebi može biti značajan u nastanku bolesti, npr. promjena okoline ili mitarenje.

Od bakterijskih infekcija najčešće su E.coli ili streptococcus u čijem nastanku veliku ulogu ima stres, a mogu se širiti među pticama izravnim kontaktom s bolesnima ili kliconošama.

Od parazitarnih invazija značajne su protozoe iz roda giardia te nematode iz roda ascaris. Parazitarne invazije češće su kronične pa su znaci manje specifični, a uključuju čupanje perja i mršavljenje, pri čemu se bolest prenosi fecesom.

Tretman bolesnih ptica uključuje prvenstveno rehidraciju i ovisno o dijagnozi: adekvatnu dijetu, upotrebu antibiotika i antiparazitika.

Za prevenciju stresnih stanja dobro je dodavati multivitaminske preparate u hranu, tj. vodu i ne mijenjati okoliš u kojem ptica boravi

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr