Povratak

Proljev kod tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam papagaja tigricu, već nešto više od 4 meseca, i po prvi put se dešava da je njen izmet zapravo kao neka providno bela tečnost, umesto da bude gušće i zeleno, kao što je uvek, ali i to da kažem da je jednom neki put normalno, a neki put bude onako providno kao što već napisah. Da li je moja papiga mozda prehlađena ili šta je već u pitanju? Unapred vam se puno zahvaljujem i želim ugodan dan! Davor

O: Zdrave papigice tigrice imaju čvrstu, gotovo suhu stolicu, spavaju uvijek na jednoj nozi, sjajnih su očiju, veoma živahne i pokretljive, imaju glatko perje, koje je 

priljubljeno uz trup, a ponašanje im je veoma nestašno jer su po prirodi takve. Ako se papigice tigrice ne ponašaju tako i ako im nije takav vanjski izgled, onda nas to odmah upućuje na to da pojačamo pozornost i da češće promatramo pticu.

Napominjem da kod svake bolesti ptici, za razliku od čovjeka, temperatura naglo pada. Stoga, kad primjetimo simptome bolesti, odmah izoliramo pticu u zasebnu krletku i smjestimo u okolinu u kojoj je temperatura visoka, a prema mogućnost grijemo prostor krletke infracrvenim zrakama ili običnim žaruljama. Normalna temperatura krvi malih ptica jest oko 40 stupnjeva celzijusa, nešto viša nego temperatura u čovjeka. Zato i mjesto gdje držimo pticu, za koju mislimo da je bolesna, mora imati višu temperaturu od bolesničke sobe čovjeka. Ispravna temperatura takve prostorije u koju  smo smjestili bolesnu papigicu tigricu treba iznositi 25- 30 stupnjeva Celzijusa, a ponekad i do 35 stupnjeva Celzijusa, i to konstantno i danju i noću. Posebno još treba paziti na to da je prostorija u kojoj držimo bolesnu pticu potpuno zaštićena od propuha , a mora imati mnogo zraka i indirektnog sunca .

Budući da je Vašoj papigici tigrici promijenjena stolica, vrlo vjerojatno se radi o nekakvom probavnom poremećaju kojeg je potrebno liječiti.

Proljev može biti uzrokovan uzbuđenjem i kada se papigice puno kreću, zbog obilja voća i povrća u prehrani, kod preobilnog obroka te infekcijom (paraziti, bakterije, virusi i gljivice).

Kao početnu terapiju za liječenje proljeva, prestanite davati zelenje sve dok ptica potpuno ne ozdravi. Odmah pticu treba staviti u prostoriju o kakvoj sam ranije pisala, gdje vlada određena temperatura. Svaki drugi dan potrebno je dati dvije do tri kapi mineralnog ulja i to pomoću kapaljke, a umjesto vode potrebno je da joj damo svježe stepke. Stepka se daje tako dugo dok izmet ne postane normalan, tj . dok ne prestane proljev. Dobro je staviti u krletku, na pogodno mjesto, zasebnu zdjelicu u koju stavimo fino usitnjeni ugljen.

Beaphar Santalina K3 je preparat za kavezne ptice i daje se u slučaju crijevnih poremećaja, apatije, prehlade. Preparat se nakapa u vodu za piće. Dostupan je i u svim ljekarnama Pet centra.

U svakom slučaju, Vaša tigrica vrlo vjerojatno ima probavnih smetnji pa bi bilo dobro da ju odvedete i veterinaru na klinički pregled, s ciljem postavljanja točne dijagnoze i određivanja adekvatne terapije. Preporučila bih pregled na Veterinarskom fakultetu, u Ambulanti za ptice, budući su kolege specijalisti za bolesti ptica - kućnih ljubimaca, te bi Vašoj ptici možda i najbolje mogli pomoći.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr